Plus Enorme mineraalvondst in Noorwegen gunstig voor batterijen en zonnepanelen

Het waardevolle erts ontdekt in het zuidwesten van Noorwegen kan voldoende fosfor voorzien voor de bevoorrading voor elektrische wagens, zonnepanelen en kunstmeststof voor de komende vijftig jaar. Het erts is rijk aan fosfor, een sleutelcomponent van vele groene technologieën.

Tine Steens | 19 juli 2023
Enorme Mineraalvondst Noorwegen
© Curioso Photography

Die voorraad erts werd in 2018 ontdekt door Norge Mining. Ondertussen deelde het ontginningsbedrijf mee dat het 70 miljard ton van het materiaal aangetroffen heeft.

Oplossing voor fosfortekort

Fosfor is een cruciale grondstof gewonnen uit fosfaaterts. De vondst komt erg gelegen, aangezien Europa al bijna drie jaar tekorten ervaart. Waarschuwingen voor een fosfaattekort klonken al in 2012. Tot nu toe is Europa vooral van Rusland afhankelijk voor de import van fosfaat, maar de oorlog in Oekraïne zorgde voor beperkte export. Dat resulteerde in een hogere kost. Marokko, China, Iran en Syrië proberen aan de grote vraag te voldoen.

Jan Christian Vestre, Noors minister van Handel en Industrie: “Noorwegen is verplicht om de meest duurzame mijnbouw te ontwikkelen.” Eens ontgonnen kan het erts worden verwerkt tot fosforzuur met een breed scala aan toepassingen, waaronder lithium-ijzer-fosfaatbatterijen en diervoeder. Ook is kunststofmest op basis van fosfor essentieel in de wereldwijde voedselproductie.

Ontginning in Europa

“Deze bron is groter dan alle tot nu toe gekende vindplaatsen”, zegt oprichter en CEO van Norge Mining Michael Wurmser. “Dit fosfor biedt autonomie aan het Westen.” De raffinage van fosfor is vaak een CO2-intensief proces. Deels daarom was er het laatste decennium weinig productie in Europa. Norge Mining gaat koolstofafvang en -opslag gebruiken om de milieu-impact van de productie te compenseren, hoewel de doeltreffendheid van deze technologieën vaak in twijfel wordt getrokken.

Op de Noorse site bevinden zich ook grote afzettingen van de kritieke grondstoffen titanium – dat vaak wordt gebruikt voor gewrichtsprothesen en bij de bouw van vliegtuigen – en vanadium – dat wordt gebruikt om staal te versterken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.