Plus Energie, mobiliteit en circulaire economie: wat heeft 2020 in petto?

Wat mogen we het komende jaar verwachten op vlak van energietransitie, transport, grondstoffen en duurzaamheid? Onderzoeksdienst BloombergNEF maakt tien voorspellingen.

Ellen Vervoort | 29 januari 2020
Future 431270 1920

Volgens BloombergNEF bereiden bedrijven en investeerders zich meer dan ooit voor op een duurzame toekomst. Toch blijven overheden - vooral in ontwikkelingslanden - een belangrijke rol spelen om dat proces te versnellen. 2020 wordt onder andere door de Amerikaanse verkiezingen en de klimaattop COP26 in Glasgow een sleuteljaar. Wat kunnen we dit jaar verwachten?

1. Investeringen in hernieuwbare energie groeien

In 2019 pompten investeerders wereldwijd 282,2 miljard dollar (zo’n 256 miljard euro) in hernieuwbare energie, een stijging van 1 procent ten opzichte van 2018. BloombergNEF voorspelt ook voor 2020 een lichte stijging tot 300 miljard dollar (272,1 miljard euro) dankzij offshore windprojecten in Europa en investeringen in wind- en zonne-energie op Amerikaanse bodem. Daarmee zou de capaciteit van alle nieuwe windturbines en zonnepanelen samen dit jaar de grens van 200 gigawatt kunnen overschrijden.

2. Recordjaar voor onshore windturbines

In 2020 groeit de wereldwijde capaciteit van windenergie-installaties op het land met 69 gigawatt ten opzichte van 55,3 gigawatt in 2019, aldus BloombergNEF. Vooral in de Verenigde Staten China, Zweden, Noorwegen en Spanje komen er veel windturbines bij.

Wat offshore windenergie betreft, zal 2020 het record van 2019 niet kunnen verbreken. Het komende jaar groeit de capaciteit van windenergieproductie op zee minder sterk, al verwachten de experts de rest van het decennium wel een krachtige stijging.

3. Meer zonne-energie en efficiëntere technologieën

Wereldwijd zal de capaciteit aan zonne-energie in 2020 zo’n 14 procent toenemen, voorspelt BloombergNEF. In 2019 was de globale capaciteitsgroei 121 gigawatt, dit jaar zou die stijging tussen 121 en 154 gigawatt kunnen bedragen. De onderzoeksinstelling verwacht bovendien dat er efficiëntere en goedkopere technologieën (zoals bi-faciale zonnepanelen) op de markt zullen komen.

4. Vijf miljard dollar voor energieopslag

In 2020 zal er wereldwijd vijf miljard dollar (4,54 miljard euro) naar projecten gaan die de productie van hernieuwbare energie en de opslag ervan combineren. Vooral in de Verenigde Staten zijn zonneparken in combinatie met energieopslag populair als gevolg van het gunstige investeringsklimaat. Ook in China maken dergelijke projecten hun opmars.

5. Tien miljoen elektrische wagens

Eind dit jaar zullen er over de hele wereld tien miljoen elektrische wagens rondrijden, zo voorspellen de experts. In 2015 waren dat er nog maar één miljoen. Toch vertraagt momenteel de snelheid van de verkoop van e-auto’s omdat heel wat overheden (waaronder ook de Vlaamse Regering) de aankooppremies voor elektrische wagens hebben afgeschaft. BloombergNEF verwacht dat er in 2020 2,5 miljoen elektrische wagens zullen worden verkocht, 20 procent meer dan in 2019.

Elektrische wagens zullen vooral in China van de band rollen, maar ook op de Europese markt voorspellen de experts een sterke groei. BloombergNEF voorspelt een Europese verkoop van maar liefst 800.000 elektrische wagens. Dat is het gevolg van de uitstootnormen die de EU aan autofabrikanten oplegt: vanaf 2021 mogen personenwagens gemiddeld niet meer dan 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. In 2020 geldt dat uitstootobjectief voor 95 procent van de auto’s met de laagste uitstoot van elke constructeur. Toch ziet het ernaar uit dat de meeste fabrikanten die doelstellingen niet zullen halen.

6. Overaanbod aan LNG

Wereldwijd werd er in 2019 13 procent meer LNG geïmporteerd dan in 2018. Dat was het gevolg van de lage prijzen voor LNG en de opmars van koolstofprijzen in onder andere Canada en Scandinavië. In 2020 zal dat overaanbod waarschijnlijk blijven toenemen, zij het minder snel.

7. Oliereuzen beperken hun uitstoot

Enkele van de grootste oliemaatschappijen ter wereld gaven in 2019 al toe aan de druk van investeerders en consumenten om klimaatdoelstellingen te definiëren. Sommigen deden dat alleen voor hun activiteiten, andere oliereuzen zoals Total en Shell stelden ook uitstootdoelen voor hun producten en investeren bijvoorbeeld in laadinfrastructuur voor elektrische wagens.

In 2020 mogen we volgens BloombergNEF verwachten dat ook achterblijvers zoals het Amerikaanse ExxonMobil en Chevron hun concurrenten zullen volgen. BloombergNEF voorspelt dat de multinationals daarom ook zullen investeren in projecten op vlak van digitale innovatie en hernieuwbare energie.

8. Batterijprijzen stabiliseren

De lithiumprijzen blijven in 2020 stabiel, voorspellen de experts. En ook de kobaltprijzen, die de afgelopen jaren heel wat sprongen maakten, zouden in 2020 opnieuw moeten stagneren.

9. Science Based Targets winnen aan belang

Sinds 2015 verdubbelt het aantal bedrijven dat zich aansluit bij het Science Based Target Initiative ieder jaar. Het Science Based Target Initiative is een project van onder meer de Verenigde Naties en het WWF dat twee ambitieniveaus vooropstelt waarop bedrijven kunnen intekenen: maatregelen om de opwarming ‘ruim onder 2°C’ te houden, en maatregelen om de opwarming te beperken tot 1,5 °C. In 2019 onderschreven 754 bedrijven het initiatief. Voor 2020 zal dat niet anders zijn, stelt BloombergNEF. Dit jaar moeten heel wat bedrijven hun doelstellingen bovendien vernieuwen.

10. Meer gerecycleerde materialen

Onder druk van de consument definiëren multinationals zoals Coca-Cola, Unilever en McDonald’s materiaaldoelstellingen. Tegen 2025 moet een bepaald percentage van hun verpakkingen uit gerecycleerde materialen bestaan, met als gevolg dat in 2020 de prijzen voor recycleerbaar plastic zullen dalen en de prijs voor kunststoffen zal stijgen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.