Eneco wil klimaatneutraal worden tegen 2035
Energieleverancier Eneco heeft aangekondigd dat het zijn broeikasgasuitstoot tot nul willen herleiden tegen 2035. As Tempelman, CEO Eneco Group: "Het is een race tegen de klok om de opwarming beneden de 1,5°C te houden. Wij willen ons steentje bijdragen en anderen inspireren om hetzelfde te doen."
De CO2-voetafdruk van Eneco in België bedraagt vandaag 13,9 megaton. Over vijftien jaar wil de energieleverancier die voetafdruk wegwerken over de drie scopes heen: de eigen bedrijfsvoering, de energieproducten en de emissies die uitgestoten worden bij de klanten. De strategie is gebaseerd op drie pijlers: een radicale elektrificatie, de uitfasering van aardgas en het versnellen van de transitie naar duurzame warmte. Tegen 2025 wil Eneco bijvoorbeeld zijn zon- en windenergieproductie verdubbelen. Jacques Delmée, topman van de Belgische afdeling van Eneco: "Vandaag produceren we 100 megawatt in België, over vier jaar moet dat 200 megawatt zijn."
Van gas los
In realiteit zullen de emissies in 2035 nog 0,9 megaton bedragen. Die moeten gecompenseerd worden. De energieleverancier gaat er immers van uit dat sommige klanten wat meer overtuigingskracht nodig zullen hebben om van gas los te komen. "We hebben een half miljoen klanten, het merendeel daarvan koopt zowel gas als elektriciteit bij ons. We gaan voor bestaande klanten de kraan niet dichtdraaien in 2035, maar hopen dat ze overschakelen. We gaan hen daarbij goed begeleiden." Eneco is zich bewust van de maatschappelijke uitdaging. "We rekenen echter ook op het beleid. Gas is nu nog altijd te goedkoop. We vragen daarom een CO2-belasting op alle fossiele brandstoffen. Groene alternatieven zoals warmtepompen moeten dan weer betaalbaarder worden." Daarnaast zullen nieuwe technologieën - geothermie, aquathermie, waterstof - een belangrijke rol spelen om gas te doen vergeten.
CO2-afvang
Het engagement van Eneco is duidelijk: ze willen de voortrekker zijn in de groene transitie. Toch gaat de energieleverancier nog een gascentrale openen op het industrieterrein Seneffe-Manage in Henegouwen. Miguel De Schaetzen, general manager Eneco Wind: "Het project past in het kader van het capaciteitsremuneratiemechanisme (CRM) dat België in het leven heeft geroepen om de sluiting van de kerncentrales op te vangen. Zolang er geen andere technologieën voorhanden zijn, hebben we de gascentrales nodig om de pieken en dalen van hernieuwbare energie op te vangen."
Enkele maanden geleden ontstond er nog beroering over het project. Eneco ging in beroep tegen de voorwaarde in de voorlopige vergunning die stipuleerde dat de energieleverancier 30 procent van de CO2 moet afvangen tegen 2025. "Het klinkt misschien tegenstrijdig met wat we nu aankondigen, maar dat is het niet. De voorwaarde voor CO2-afvang komt voor ons te vroeg, wij denken dat andere technologieën veel efficiënter kunnen zijn. Maar die staan nog niet op punt tegen dan."
Oproep
Ten slotte doet Eneco nog een oproep. "We willen een soort coalition of the willing, die de duurzame transitie definitief op gang moet trekken. Anders haalt België de doelstellingen niet. Het is voor ons namelijk geen marketingstunt, de klimaatverandering belangt ons allemaal aan. We doen dit voor onze kinderen en kleinkinderen."