Plus Dragen we binnenkort kleding uit labo-katoen?

Een Amerikaans-Braziliaanse start-up heeft een manier gevonden om katoen met behulp van biotechnologie in een labo te kweken. Het project kwam als winnaar uit de bus voor de Global Change Award van H&M Foundation en krijgt daarvoor een prijs van 300.000 euro.

Ellen Vervoort | 3 april 2020
katoen kweken in het labo
Incredible Cotton™ heeft dezelfde samenstelling als katoen dat op land groeit, maar heeft 80 procent minder water nodig.

Katoen is een van de meest gebruikte natuurlijke stoffen, maar de teelt en productie ervan vragen veel van onze planeet. Eén kilogram katoen heeft 8506 liter water nodig om te groeien. Omdat de katoenplant gevoelig is voor ziektes, gebruiken heel wat telers bovendien allerlei soorten pesticiden. De grote industrie zorgt er ook voor dat diersoorten hun habitat verliezen en de bodem op de velden snel erodeert.

Katoen uit cellen

Daarom ontwikkelde de start-up GALY een technologie die het mogelijk maakt om katoen te kweken uit cellen in plaats van zaadjes. Incredible Cotton™ heeft dezelfde samenstelling als katoen dat op land groeit, maar heeft 80 procent minder water nodig en kan groeien zonder pesticiden gekweekt worden. Bovendien groeien de katoencellen tien keer sneller. Het prijskaartje zou ongeveer hetzelfde zijn als dat van hoogkwalitatief katoen dat vandaag op de markt is.

Voor hun innovatieve technologie kregen de wetenschappers van GALY de Global Change Award van H&M Foundation. Die non-profitorganisatie van de belangrijkste eigenaars van H&M geeft de start-up 300.000 euro om de biotechnologie verder te ontwikkelen.

Duurzame mode

Door elk jaar een Global Change Award uit te reiken, tracht H&M Foundation veelbelovende ideeën omtrent duurzame mode vroeger te ontdekken en op te schalen. De jury koos dit jaar vijf winnende start-ups uit 5893 inzendingen afkomstig uit 175 verschillende landen. De tweede prijs ging naar het Amerikaanse Feature Fibres door Werewool die DNA-bindend eiwit gebruikt om stretchstoffen in natuurlijke kleuren te maken. Zij kregen 250.000 euro.

De andere drie winnaars ontvingen elk 150.000 euro: Tracing Threads door TextileGenesis uit India dat duurzame vezels volgt doorheen het textielproductieproces via transparante en betrouwbare blockchain-technologie; Zero Sludge door SeaChange Technologies uit de Verenigde Staten dat afvalwater van de mode-industrie zuivert en er giftig slib uit verwijdert; en Airwear door Fairbrics uit Frankrijk dat CO2 afvangt en gebruikt om polyester mee te maken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.