Derde van alle gebruikte batterijen raakt niet ingezameld

Onderzoekers van de UGent hebben het inzamelsysteem van Bebat onder de loep genomen. Hun conclusie: de inzameling is enkel rendabel en ecologisch verantwoord wanneer we samen álle lege batterijen inzamelen. “We beseffen niet dat we als consument een cruciale rol spelen om de grondstoffenkringloop te sluiten.”

Fran Herpelinck | 13 september 2018
Battery 1821 640

Eerst enkele cijfers op een rijtje. Elk Belgisch gezin heeft gemiddeld 125 batterijen in huis, waarvan er 13 leeg zijn. Ruim de helft van de Belgen sorteert zijn gebruikte batterijen en brengt die binnen bij een inzamelpunt van Bebat, de vzw die in ons land instaat voor de inzameling, sortering en recyclage van batterijen. Alleen blijft volgens de UGent een derde van de lege batterijen in de schuif liggen. Nog eens 16 procent van alle gebruikte batterijen belandt bij het restafval. Per 100 kilogram huisvuil belandt gemiddeld één batterij in onze vuilniszakken.

Grondstoffen winnen

De inzameling van gebruikte batterijen is om verschillende redenen belangrijk. Batterijen bevatten stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, waardoor ze niet thuishoren bij het huisvuil. Bovendien zijn ze een bron van mineralen en gewone metalen, en bevatten ze ook heel wat kritieke metalen zoals kobalt, waar veel vraag naar is en weinig aanbod. “We beseffen het niet, maar als consument spelen we een cruciale rol om grondstoffen uit te sparen: zowel voor het milieu als om grondstoffen terug te winnen”, meent professor Jo Dewulf van de Universiteit Gent.

Duurzame inzameling

Volgens het onderzoek van de UGent weegt de inzameling van batterijen door Bebat op tegen de kosten die het met zich meebrengt. Op voorwaarde dat zoveel mogelijk batterijen worden ingezameld én de inzameling zo duurzaam mogelijk gebeurt. Bebat investeerde daarom onder meer in gerecycleerde zakjes en doosjes voor de inzameling. Inzamelpunten kregen een herbruikbare inzamelton, die via een display opmeet wanneer de ton opgehaald kan worden. “Met die simpele ingreep reduceerden we onze ritten met 30 procent, waardoor onze ecologische voetafdruk verkleint”, zegt Peter Coonen van Bebat.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!