Delhaize slaat plastic in de ban

Vanaf september zullen klanten van Delhaize hun groenten en fruit niet langer in plastic zakjes mee naar huis kunnen nemen. De supermarktketen biedt dan enkel nog papieren en herbruikbare katoenen zakjes aan. 

Margot Kennis | 9 mei 2018
Shopping 874974 960 720

Met de nieuwe maatregel wil Delhaize per jaar tachtig miljoen plastic zakjes besparen. Naar eigen zeggen stemden consumentenacties zoals de plastic attack (waarbij milieubewuste klanten overbodige verpakkingsplastic achterlieten aan de kassa, red.) de supermarktketen tot nadenken.  

Papier of katoen

Klanten zullen voortaan dus de keuze hebben tussen een papieren zakje of een herbruikbaar, katoenen exemplaar. De stoffen zakjes zullen een halve euro kosten. Als ze vuil zijn, kunnen klanten ze thuis simpelweg in de wasmachine stoppen. Het katoen dat gebruikt wordt voor de stoffen zakjes wordt naar verluidt biologisch en eerlijk geteeld, zonder pesticiden. Het transport zorgt natuurlijk voor CO2-uitstoot, maar de voetafdruk zal volgens de supermarktketen sowieso kleiner zijn dan die van plastic zakjes.

Delhaize onderneemt al langer actie om de (plastic) afvalberg te verminderen. Zo recycleert de supermarktketen naar eigen zeggen meer dan 75 procent van het plastic afval. Ook de verpakking van biogroenten werd onlangs aangepakt, die wettelijk te onderscheiden moeten zijn van gewone groenten. Vroeger gebeurde dat met een aparte plastic verpakking, maar die verving Delhaize onlangs door een biologo, dat op de groenten zelf wordt aangebracht.

Mei Plasticvrij

Ook andere supermarktketens proberen het gebruik van plastics terug te dringen. Zo zal ook Lidl vanaf september geen plastic zakjes meer aanbieden. Bij Colruyt Group maken ze de plastic zakjes op de groente- en fruitafdeling dan weer dunner en kleiner. De Franse keten Carrefour staat zijn klanten toe om hun eigen potjes en bokalen te gebruiken om hun aankopen in te vervoeren. 

Wettelijk gezien zijn plastic zakjes in Vlaanderen nog steeds toegestaan. Wallonië voerde eind 2016 een verbod in, Brussel deed vorig jaar hetzelfde. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege werkt wel aan een nieuw verpakkingsplan, dat ook een verbod op plastic zakjes inhoudt. Schauvliege zal haar actieplan deze maand nog voorstellen, niet toevallig tijdens de actie Mei Plasticvrij. Meer dan 10.000 Vlamingen proberen deze maand plastic verpakkingen te vermijden. 

Uit die hoek komt trouwens kritiek op het feit dat Delhaize wel nog papieren zakjes aanbiedt. Volgens de organisatoren van Mei Plasticvrij ligt de verwerkingskost van papieren afval misschien wel lager dan die van plastic, maar de productie- en milieukost zou minstens even belastend zijn. Koen Stuyck van WWF (World Wide Fund for Nature) springt echter in de bres voor de supermarktketen. "Alles is beter dan plastic dat slechts één keer gebruikt wordt", vertelde Stuyck aan Het Laatste Nieuws. "Het belangrijkste is dat er een mentaliteitswijziging komt. Voor grote winkeltassen lukt dat al behoorlijk. Nu is het tijd dat mensen ook voor hun groenten en fruit eigen zakjes mee brengen."

Ontdek alles over de New Plastics Economy in ons dossier.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!