Plus De Chief Sustainability Officer wint aan populariteit

Van de 1640 bedrijven die PwC Strategy& ondervroeg, heeft 30 procent een formele Chief Sustainability Officer. Dat is een duurzaamheidsverantwoordelijke die een rechtstreekse lijn heeft met de directie. Nog eens zo’n 50 procent van de ondervraagde ondernemingen heeft een medewerker in dienst die onder andere verantwoordelijk is voor duurzaamheid.

Inès Aoun | 12 april 2022
Pexels Alex Green 5699475

Het aantal Chief Sustainability Officers (CSO) nam vorig jaar exponentieel toe. Meer CSO’s werden in 2021 aangenomen dan in de laatste vijf jaar samen. De kentering kwam er in 2018 toen onderwerpen als de klimaatverandering en racisme steeds prominenter in de media verschenen. In Noord-Amerika hebben 48 procent van de ondervraagde bedrijven een CSO met een directe link met de raad van bestuur en directie. In Europa gaat het om 35 procent. Als we het per land bekijken, hebben Franse bedrijven het meeste aantal formele CSO’ers in dienst, gevolgd door de Verenigde Staten en India.

Geen rechtstreekse toegang

Zowat de helft van alle deelnemende ondernemingen heeft een duurzaamheidsverantwoordelijke in dienst die geen rechtstreekse toegang heeft tot de directie. Bovendien maakt duurzaamheid vaak deel uit van een groter takenpakket zoals welzijn, veiligheid en milieu (HSE). Bij Noord-Amerikaanse bedrijven gaat het om 39 procent, Europese ondervraagde ondernemingen hebben in 57 procent van de gevallen zo’n profiel in dienst.

Argusogen

De meeste CSO’s met invloed vind je bij bedrijven die actief zijn in de voedings- of kledingsector. Volgens PwC Strategy& heeft dat te maken met de media en sociale mediafocus op deze sectoren. Ook in de chemie- en olie- en gassector zijn er heel wat formele CSO’s terug te vinden. Dat komt volgens de onderzoekers omdat niet alleen de media, maar ook investeerders, beleidsmakers en ngo’s de sectoren met argusogen bekijken.

Lees het rapport Empowered Chief Sustainability Officers

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.