De businesscase van carbon capture and utilisation

CCU (carbon capture and utilisation) koppelt CO2-captatie aan economisch rendement. Vandaag maken veel ondernemingen nog gebruik van subsidies en andere steunmaatregelen om CCU-oplossingen te demonstreren of in de markt te zetten. Maar heeft CCU ook zonder steun de wind in de zeilen om door te breken op de markt?

Esther De Soomer | 15 november 2017
Co2 Uitstoot

“Via CO2-captatie kan de CO2-uitstoot naar beneden gehaald worden. Maar louter captatie en ondergrondse opslag, zonder valorisatie, brengen geen geld op. De omzetting via CCU in diverse producten kan wel aantrekkelijke businesscases opleveren”, zegt Heleen De Wever, hoofd van het biotechnologieteam bij VITO (de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) en betrokken bij diverse projecten rond de valorisatie van CO2. “Ondernemers en onderzoekers zijn heel creatief in het revaloriseren van CO2. CO2 hergebruiken doen ze op vele manieren, omdat elke technologie zijn specifieke sterktes heeft. Biotechnologie bijvoorbeeld laat toe complexe moleculen te maken uit CO2. Zo werken wij al jaren rond de directe productie van bioplastics uit CO2.

Heleen De Wever A4

“Carbon capture and utilisation is een interessante aanvulling op het klimaatbeleid. Maar dan moeten alle lichten op groen staan voor de ondernemers”

Heleen De Wever (VITO)
VITO

Marktrijp

Afnemers kijken met stijgende interesse naar CCU, stelt De Wever vast. “Dit najaar organiseerden we met VITO de conferentie G-STIC (Global Science Technology and Innovation Conference, red.). Stakeholders uit wetenschap, technologie en overheid deelden er kennis over duurzame innovaties. Tijdens de sessie over CO2-valorisatie bleek niet alleen dat de bedrijven hun technologische concepten voor CCU al danig verfijnd hebben, maar ook dat de
markt oren heeft naar hun producten.”

Circulair

Ook beleidsmakers volgen de innovatieve concepten met groeiende belangstelling. En dat is niet onbelangrijk voor een doorbraak op de markt, zegt De Wever. “Om de uitstoot van CO2 voldoende te verlagen, moet de overheid een gevarieerd pakket aan maatregelen samenstellen. Met taksen alleen komen ze er niet. CCU is daarom een interessante aanvulling op het klimaatbeleid. Maar dan moeten alle lichten op groen staan voor de ondernemers. Zo werken de lage prijzen van CO2-emissierechten en petroleum de marktintroductie van nieuwe CCU-initiatieven soms nog tegen. Een gericht beleidskader kan die hindernissen wegwerken. Circulaire concepten moeten vooropstaan. Zo komt er ook bij de verbranding van een duurzame brandstof als Blue Crude opnieuw CO2 vrij in de atmosfeer. Het is dan zaak die op zijn beurt te hergebruiken.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!