Deze onlinetool maakt duurzaam shoppen makkelijk

Fashionista’s die duurzame kleding willen shoppen, weten vaak niet waar ze die kunnen vinden. De nieuwe onlinetool COSH! brengt duurzame merken en winkels in kaart.

Katleen Put | 6 september 2019
Cosh
COSH stippelt voor gebruikers een shoppingroute op maat uit.

We kunnen er niet omheen: de fast fashion-industrie maakt heel wat slachtoffers. De grote vraag naar steeds nieuwe, goedkope kleding leidt volgens verschillende internationale organisaties en ngo's tot onethische werkomstandigheden, waterschaarste, vervuilde rivieren en bodemerosie. Steeds meer modeliefhebbers zijn bereid om hun koopgedrag aan te passen en voor meer duurzame kleding te kiezen. Maar waar vind je die?

Lokaal winkelen

Het nieuwe gratis shoppingplatform COSH!, kort voor Conscious Shopping, wijst shoppers snel en makkelijk de weg naar duurzame kledingmerken. Als gebruiker hoef je enkel aan te duiden welke kleding je zoekt, welk budget je hebt en in welke stad je op stap wilt gaan. COSH! stippelt vervolgens een op maat gemaakte shoppingroute uit die je langs alle passende winkels leidt. Het platform kiest bewust voor een samenwerking met lokale retailers, omdat offline winkelen meestal duurzamer is dan online shoppen. COSH! is vandaag actief in Antwerpen, Leuven, Mechelen en Gent en wijst daar de weg naar 24 winkels, die samen bijna 100 merken aanbieden. Vanaf 2020 kunnen ook tweedehandswinkels zich op het platform aanbieden. Op langere termijn wil COSH! gaan samenwerken met minstens 100 retailers in Vlaanderen en Nederland.

Vlaams initiatief

COSH! is een initiatief van Niki De Schryver, een duurzame onderneemster in hart en nieren. Met het shoppingplatform wil ze consumenten helpen in hun zoektocht naar ethisch en ecologisch verantwoorde kleding. Het COSH!-project wordt ondersteund door Vlaanderen Circulair, door het projectenfonds van de Stad Antwerpen en door de accelerator Start it @ KBC, die innovatieve ideeën en schaalbare businessmodellen helpt lanceren.

www.cosh.eco

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!