Plus Coronacrisis kan klimaatverandering versnellen, waarschuwt MWO

Eerst het goede nieuws: door de coronapandemie zal de uitstoot van CO2 dit jaar historisch laag liggen. Dat is een zegen voor het klimaat, dat even kan herademen. “Het economisch herstel kan de emissies echter opnieuw de hoogte injagen”, waarschuwt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

Katleen Put | 23 april 2020
Klimaatverandering Droogte Storm

Door de coronacrisis zal de uitstoot van CO2 dit jaar 6 procent lager liggen dan de vorige jaren, verwacht de WMO. “Op korte termijn is dat goed nieuws”, stelt de organisatie in een persbericht naar aanleiding van de Dag van de Aarde 2020 op 22 april. “We stevenen af op de grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog. Op langere termijn moet de CO2-uitstoot echter nog verder dalen als we de klimaatverandering een halt willen toeroepen.”

Hittegolven

Uit een rapport van de WMO over de periode 2015-2019 blijkt dat we de warmste jaren achter de rug hebben sinds het begin van het industriële tijdperk in de 18de eeuw. Heel wat indicatoren wijzen op een versnelling van de klimaatverandering: de oceaantemperaturen stijgen, gletsjers krimpen en de CO2-niveaus in de atmosfeer blijven toenemen. De wereldwijde temperatuur is vandaag gemiddeld 1,1 graden Celcius hoger dan in pre-industriële tijden. In sommige delen van Europa lagen de zomertemperaturen vorig jaar 3 tot 4 graden hoger dan normaal. De gevolgen daarvan zijn langdurige hittegolven, branden, tropische cyclonen en droogtes die verschillende delen van de wereld teisteren.

‘Groen’ herstel

De uitbraak van het coronavirus leidt tijdelijk tot een vermindering van de CO2-uitstoot. Dat is duidelijk merkbaar: in veel regio’s gaat de luchtkwaliteit erop vooruit. “Toch blijven de CO2-niveaus voorlopig op recordhoogte. Om de klimaatverandering echt een halt toe te roepen, zijn er veel meer inspanningen nodig”, stelt de WMO. “De coronacrisis zou die inspanningen kunnen fnuiken. Eerdere economische crises werden vaak gevolgd door een herstelperiode met een hoge emissiegroei. Dat effect moeten we nu voorkomen: het is belangrijk dat de economie na de coronacrisis ‘groener’ weer opleeft.”

Extra maatregelen

De coronapandemie kan het bovendien extra moeilijk maken om klimaatgerelateerde gevaren aan te pakken. Mensen evacueren bij een tropische storm wordt bijvoorbeeld veel lastiger, en gezondheidssystemen die al overbelast zijn door de Covid19-uitbraak, zijn mogelijk niet klaar om nog extra patiënten op te nemen tijdens een hittegolf. “Vooral kwetsbare bevolkingsgroepen in landen die nog maar weinig adaptatiemaatregelen hebben kunnen treffen, lopen een risico”, stelt de WMO. “Als we het tij nog willen keren, moeten we de klimaatcrisis even doeltreffend aanpakken als de coronacrisis. Dat zal veel inspanningen vragen, maar als we allemaal samenwerken, is het nog altijd mogelijk om de doelstellingen uit het Parijse klimaatakkoord te halen.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.