Plus Colruyt investeert in Duitse thuisbatterij

Colruyt stapt via zijn private holding in een Duits bedrijf dat batterijen produceert om de energie van zonnepanelen in op te slaan. “Door de energie te stockeren in deze batterijen, kan de consument tot 80 procent ervan verbruiken.”

Fran Herpelinck | 23 juli 2020
69639231 2774815002780261 4909988178787565568 N
De Smart-accu van VoltStorage: binnenkort een concurrent voor de Powerwall van Tesla?
VoltStorage

De ondernemersgroep achter Colruyt investeert voor een bedrag van zes miljoen euro in het Duitse bedrijf VoltStorage. De kapitaalinjectie gebeurt via Colruyts private holding Korys, dat de voorbije jaren al meermaals investeerde in groene energie, bijvoorbeeld via aandelen in het windmolenbedrijf Parkwind. VoltStorage brengt sinds 2016 thuisbatterijen op de markt voor de opslag van energie uit zonnepanelen. Via de investering bemachtigt Colruyt een zitje in de raad van bestuur van het bedrijf.

Milieuvriendelijker

VoltStorage profileert zich via batterijen op basis van vanadium, een metaal dat overal ter wereld te ontginnen valt en zich aandient als een duurzaam opslagmiddel voor overtollige groene energie. De eerste generatie van batterijen met vanadium kunnen naar verluidt tot twintig jaar hergebruikt worden zonder groot capaciteitsverlies. Het geloof in dit type batterij is groot, legt Loïc de Schaetzen, directeur investeringen van Korys, uit in De Tijd, “De ontginning van lithium is erg belastend voor het milieu. Die van kobalt gebeurt vaak in slechte arbeidsomstandigheden en met kinderarbeid. Dit type batterij is bij uitstek milieuvriendelijk.”

Duits groeiplan

Bij de productie van energie uit zonnepanelen gaat liefst zeventig procent van energie verloren: de meeste energie wordt overdag opgewekt, wanneer er minder vraag naar is. Door de energie op te slaan in een thuisbatterij zoals die van VolStorage, kan volgens het bedrijf tot 80 procent van alle opgewekte zonne-energie gebruikt worden.

Anders dan lithium- of kobaltbatterijen, zijn de thuisbatterijen op basis van vanadium erg zwaar: tot 400 kilogram, ter grootte van een koelkast. Deze batterijen waren al gangbaar voor de industrie, VoltStorage introduceert ze nu voor de particuliere markt. Via een kapitaalronde, waar Korys op toehapte, wil de batterijenmaker voor zichzelf een groeiplan uitrollen. De productiecapaciteit van zijn fabriek in München wil het verdrievoudigen, het personeelsbestand graag verdubbelen. Tegen 2022 hoopt VoltStorage break-even te kunnen draaien.

Nog niet voor België

De thuisbatterijen van het bedrijf, die per stuk tussen 7.000 en 8.000 kosten, zijn voorlopig enkel in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk beschikbaar. Plannen voor de Belgische markt zijn er nog niet. VoltStorage wil met zijn Smart-accu, met een oplaadvermogen van 6,2 kilowattuur, concurrenten zoals Tesla graag het vuur aan de schenen leggen. De voorbije jaren kreeg het bedrijf al het vertrouwen van verschillende grote investeerders, zoals het Amerikaanse investeringsfonds SOSV, het Zwitserse energiebedrijf Energie360° of het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.