Plus Colruyt brengt Belgische soja op de markt

Vanaf volgend voorjaar biedt supermarktketen Colruyt vier producten aan op basis van lokaal geteelde biologische soja. De nieuwe sojaburgers en sojaspreads zijn de vruchten van een innovatief onderzoeksproject.

Fran Herpelinck | 19 oktober 2018
Soybeans 1543071 1920

Na aardappelen, appelen en biologisch varkensvlees waagt Colruyt zich met biologische soja opnieuw aan een lokaal geteeld product uit eigen land. Het werkt daarvoor samen met sojaboer Simon Colembie uit Kruishoutem en de Brugse producent La Vie Est Belle, bekend van zijn veggieburgers, spreads en andere vleesvervangers. Ook kennisinstellingen ILVO (Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek) en Inagro (Onderzoek en Advies in Land- en Tuinbouw), die het potentieel van Belgische sojateelt onderzoeken, zijn nauw betrokken.

De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend. Sojaboer Colembie oogstte dit jaar voor het eerst een hectare biologische soja, wat overeenkomt met 2,5 ton aan sojabonen. De soja wordt door La Vie Est Belle verwerkt tot twee sojaburgers en twee sojaspreads. Die liggen de eerste helft van volgend jaar in de rekken bij Bio-Planet, de biosupermarkt van Colruyt Group.

Leerproces

Omdat soja een subtropisch gewas is, dat voornamelijk vanuit Zuid-Amerika geïmporteerd wordt, konden Colruyt, Simon Colembie en La Vie Est Belle voor de teelt van Belgische soja rekenen op de steun van ILVO en Inagro. Volgens Johan Van Waes, wetenschappelijk directeur bij ILVO, is Belgische soja nog steeds een leerproces. “Het is zoeken en ontdekken wat werkt. Welke sojarassen groeien hier het beste? Wanneer zaai je? Wanneer oogst je? Als test hebben we 1 hectare ingezaaid met 2 verschillende sojarassen. Zo willen we onderzoeken welk effect de verschillende voorvruchten en bodembewerkingen hebben op de soja-opbrengst. We leren hier uiteraard veel uit en delen die kennis graag met (toekomstige) sojaboeren.”

Eerste teelten

De interesse van Colruyt in soja is niet nieuw: de voorbije vier jaar maakte het samen met ILVO, AVEVE en Alpro deel uit van een consortium dat het potentieel van lokaal geteelde Belgische soja onderzocht. “Daaruit hebben we geleerd dat soja telen in België een interessante piste kan zijn, maar enkel wanneer ze gebruikt wordt voor humane voeding”, zegt Stefan Goethaert, algemeen directeur Colruyt Group Fine Food, aan VILT. Een nadeel van de eerste commerciële sojateelten, in 2017, was bijvoorbeeld het lage eiwitgehalte van de bonen. Via rassenkeuze en opschaling werkten ILVO en Inagro succesvol aan sojabonen met een betere voedingswaarde.

Volgens bioboer Colembie, die onder andere ook grasklaver, spelt en tarwe teelt, is de productie van sojabonen zowel arbeidsintensief als lonend. Soja vraagt minder bemesting omdat het stikstof uit de lucht haalt en is volgens de landbouwer ook een uitstekend wisselgewas. “Dat komt niet alleen mijn inkomsten ten goede, maar ook de bodemkwaliteit”, aldus Colembie. Colruyt laat weten dat het blijft uitkijken naar nieuwe, lokaal geteelde producten. “In goede ideeën waarmee we de keten kunnen verkorten en verduurzamen, investeren we met volle overtuiging."

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.