Plus CO2 als grondstof voor matrassen en isolatiemateriaal dankzij industriële symbiose

Hoe ziet de toekomst van carbon capture and utilisation (CCU) eruit? Veelbelovend, als het van Covestro afhangt: het Duitse chemieconcern met vestiging in de haven van Antwerpen wil zoveel mogelijk CO2 benutten als hernieuwbare grondstof voor de kunststoffen die het produceert. Momenteel lopen er twee pilootprojecten om CCU definitief in de markt te zetten.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine april 2020
Inès Aoun | 17 maart 2020
Covestro Cardyon
Covestro produceert zo'n 5000 ton Cardyon per jaar die als grondstof dient voor het schuim in de matrassen van Recticel. Ze zoeken ook nog naar andere toepassingen zoals elastische textielvezels.

De CO2-uitstoot van de zware industrie, een ongewenst bijproduct van (verbrandings)activiteiten, moet naar beneden. Daarom wordt ook gekeken naar manieren om CO2 in te schakelen als basisgrondstof. Hernieuwbare grondstoffen gebruiken in plaats van die gebaseerd op aardolie kan de ecologische voetafdruk van een product stevig verkleinen. Maar hoe overtuig je je leveranciers en afnemers van de voordelen van CCU? Volgens Covestro is er maar één manier: door industriële symbiose.

Slapen op CO2

Sinds 2016 rollen er heel speciale matrassen van de band bij de Belgische polyurethaanproducent Recticel. Covestro levert een van de basisgrondstoffen aan. Persefoni Hilken, Venture Manager bij Covestro: “We hebben een op CO2 gebaseerde polyol (een organische chemische verbinding met verschillende alcoholgroepen, red.) ontwikkeld, die we CardyonTM hebben gedoopt. Polyol wordt gebruikt voor de productie van polyurethaan, een belangrijke component van zacht schuim dat toepassingen kent in onder andere matrassen, ondervloeren en elastische textielvezels.” Het gezuiverde CO2 haalt Covestro bij een naburige producent op zijn site in het Duitse Dormagen.

Recticel is een partner van het eerste uur. Jean-Pierre De Kesel, Chief Sustainable Innovation Officer bij Recticel: “Grondstoffengebruik heeft de grootste impact op onze koolstofvoetafdruk. Covestro’s technologische innovatie draagt bij tot onze doelstelling om onze CO2-uitstoot tegen 2020 met 40 procent te reduceren. En onze klanten bieden we hetzelfde comfort aan. In het begin waren sommigen bang dat de koolstofdioxide uit de matras zou ontsnappen. Maar er zit in feite geen CO2 in de matras. Het bruikbare materiaal wordt door Covestro verwerkt als grondstof voor de polyol. Daarmee maken wij ons schuim. Intussen zijn al onze afnemers overtuigd.”

Voorlopig produceert Covestro zo’n 5000 ton CardyonTM per jaar. “We willen ons product eerst optimaliseren en pas daarna opschalen. Maar ondertussen zoeken we naar andere toepassingen, zoals elastische textielvezels”, aldus Hilken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.