Plus Climeworks haalt elk jaar 4000 ton CO2 uit de lucht

In IJsland pionieren het Zwitserse Climeworks en het IJslandse Carbfix in de opvang en opslag van CO2. Samen met energieleverancier ON Power bouwen ze een installatie die jaarlijks 4000 ton CO2 permanent uit de atmosfeer moet halen. Het is het eerste CO2-opslagproject op zo’n grote schaal.

Ellen Vervoort | 9 september 2020
Climeworks Carbfix Co2 Ijsland
De installatie zal gebruik maken van de Direct Air Capture-techniek (DAC), ontwikkeld door Climeworks.
© Climeworks

De installatie krijgt een plekje op een site van ON Power en maakt gebruikt van lokaal opgewekte geothermische energie. De installatie zal gebruik maken van de Direct Air Capture-techniek (DAC), ontwikkeld door Climeworks. Carbfix slaat de CO2 via diepe putten in de bodem permanent op in basalt, een vulkanisch gesteente. In minder dan twee jaar tijd mineraliseert de CO2 daar op een natuurlijke manier tot steen.

Grote stap vooruit

In 2018 zamelde Climeworks 30,5 miljoen euro in om die innovatieve technologie op te schalen. Het formuleerde toen de ambitie om tegen 2025 één procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot op te vangen. In 2017 nam het bedrijf in Zwitserland al een installatie in gebruik om CO2 uit de atmosfeer te halen en af te voeren naar een lokaal landbouwbedrijf dat de CO2 gebruikt om slakroppen sneller te laten groeien.

Jan Wurzbacher, medeoprichter en co-CEO van Climeworks: “De samenwerking met ON Power en Carbfix is een grote stap vooruit in de reductie van CO2 in de atmosfeer. De site in IJsland kent de ideale omstandigheden: de toevoer van hernieuwbare energie en een veilige en natuurlijke opslagplaats om de CO2 die we uit de atmosfeer halen, op te slaan. Alle partners hebben baanbrekende oplossingen ontwikkeld en zijn experts in de sector.”

Duur en complex

De mogelijkheid om CO2 uit de atmosfeer te halen en op te slaan, is volgens heel wat voorvechters een keerpunt in de strijd tegen de klimaatverandering. Maar critici wijzen erop dat de technologie duur is in vergelijking met alternatieve manieren om minder broeikasgassen in de atmosfeer te pompen. CO2-opslag staat nog voor heel wat uitdagingen en kan beleidsmakers en industriële spelers afleiden van het werkelijke doel: broeikasgassen bij de bron aanpakken en fossiele brandstoffen vermijden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.