Plus 95 procent van bouwmaterialen uit Brusselse WTC-torens krijgt nieuw leven

In Brussel Noord worden de WTC-torens 1 en 2 op een circulaire manier gerenoveerd. Het is de eerste keer dat circulair bouwen in ons land op zo'n grote schaal wordt toegepast.

Ellen Vervoort | 18 november 2020
wtc brussel
Om zoveel mogelijk materialen te recupereren, worden de oude torens volledig gestript. Alleen de centrale betonnen kokers blijven over.

33 procent van het afval in de wereld komt uit de bouwsector. Bovendien stoot de sector wereldwijd 30 procent van de totale CO2 uit. Om tegen 2030 55 procent minder CO2 in de atmosfeer te pompen, zoekt de sector naar circulaire oplossingen. Door materialen opnieuw te gebruiken en te recycleren, kan de impact op het milieu enorm worden verkleind.

Voor de renovatie van de WTC-torens legde de Vlaamse overheid dan ook specifieke vereisten voor hergebruik op. Het project – dat ‘ZIN in No(o)rd’ werd gedoopt - werd gegund aan projectontwikkelaar Befimmo, die bijna 280.000 ton aan bouwmaterialen opnieuw wil inzetten als grondstof.

Van glas tot isolatiemateriaal

Om zoveel mogelijk materialen te recupereren, worden de twee torens volledig gestript. Alleen de centrale betonnen kokers blijven over. In totaal wordt 95 procent van al het gedemonteerde materiaal hergebruikt. 63 procent krijgt een nieuw leven in de gebouwen zelf, 32 procent wordt elders gerecycleerd. De overige 5 procent is afval en bestaat voornamelijk uit asbest.

Elk materiaal volgt een eigen recyclagetraject. Het glas, bijvoorbeeld, wordt gedemonteerd, gesorteerd en bij een gespecialiseerd recyclagebedrijf gesmolten tot flessenglas. De scheidingswanden uit de gebouwen zijn intussen al hergebruikt om elders klaslokalen mee te bouwen. Ook branddeuren, TL-lampen, keukenblokken, isolatiematerialen en onderdelen van de elektriciteitsvoorziening werden er hergebruikt.

Mix van functies

In 2023 moeten de vernieuwde torens klaar zijn. Ze krijgen een gemengde invulling: nieuwe kantoren voor de Vlaamse overheid, appartementen, een hotel, sport- en vrijetijdsinfrastructuur, commerciële ruimtes en veel groen. De gelijkvloerse verdieping wordt publieke ruimte.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.