Carrefour schakelt hulp consumenten in om afval te bestrijden

Carrefour wil consumenten en belanghebbenden laten meedenken over oplossingen om afval te verminderen of recycleerbaar te maken. Ze krijgen ook de kans om te stemmen op de beste ideeën. De winnende oplossingen zal Carrefour dan testen in drie van haar winkels.

Inès Aoun | 9 februari 2021
Carrefour Market

Vanaf vandaag kunnen klanten twee maanden lang oplossingen voorstellen op het “Zero Waste Challenge”-platform dat Carrefour in samenwerking met Denuo (de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector) heeft gelanceerd. Wie zelf geen oplossingen kan bedenken, kan via een enquête zijn mening geven over alternatieve verpakkingen of aangeven welke producten geen verpakkingen vereisen.

Drie winnende projecten

Juryleden van Carrefour en Denuo pikken er tien oplossingen uit die ook technisch en economisch haalbaar zijn. Vanaf 12 april tot 10 mei kunnen klanten op een van die tien ideeën stemmen. De drie winnende projecten zal Carrefour in mei uittesten in drie van haar winkels. Zijn de resultaten positief, dan voert Carrefour de oplossingen op grote schaal in.

Recyclagegraad van 100 procent

Het “Zero Waste Challenge”-platform is volgens initiatiefnemers een manier om consumenten bewuster te maken van de problematiek van verpakkingsafval. Stany Vaes, General manager Denuo: “België produceert jaarlijks zo’n 1,7 miljoen ton verpakkingsafval. 84 procent daarvan wordt gerecycleerd, en daarmee zitten we ver boven het Europese gemiddelde. Een mooi resultaat, maar de ambitie reikt nog verder. We zijn in België het engagement aangegaan om een recyclagegraad van 100% te behalen. Dit doel kunnen we maar bereiken als zowel producenten als consumenten zich mee engageren voor minder afval en meer recycleerbaarheid. Dit engagement willen we met gerichte acties aanwakkeren. Daarom zijn we met Carrefour in de Zero Waste Challenge gestapt.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!