Brusselse start-up brengt innovatieve vegan kaas op de markt

De Brusselse start-up Bolder Foods heeft een wereldprimeur beet: geraspte kaas gemaakt van bloemkool en kikkererwteneiwit. Vanaf 25 augustus is de kaas te koop bij Delhaize, onder de merknaam Chizou.

Lien Moris | 17 augustus 2022
Chizou 1
Chizou

De bloemkoolkaas komt in drie variëteiten. Hij heeft een romige en smeltende textuur en je kunt hem ook gebruiken om gerechten te gratineren. De producten worden gemaakt in België en de meeste ingrediënten, zoals de bloemkool, worden lokaal ingekocht. De kaas is 100 procent veganistisch.

Grote koolstofvoetafdruk

Oprichters Ilana Taub en Michael Minch-Dixon begonnen aan hun zoektocht naar een smaakvol plantaardig kaasalternatief toen ze zich realiseerden dat kaas na runds- en lamsvlees de grootste koolstofvoetafdruk heeft. Er bestonden wel al plantaardige alternatieven voor kaas, maar er is nog ruimte voor verbetering.

De kaas is online te koop en binnenkort ook in de winkels van Delhaize. Ondertussen experimenteert Bolder Foods lustig verder. Ze buigen zich op dit moment over de bereiding van vegan kaas op basis van biomassavergisting.

Bronnen: Made in Vlaams-Brabant, bolderfoods.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!