Britse topuniversiteit geeft alle studenten les in ‘klimaatgeletterdheid’

De Universiteit van Bath organiseert bij het begin van het nieuwe academiejaar een training om studenten ‘klimaatgeletterdheid’ bij te brengen. Alle vijfduizend studenten die vanaf volgende week terug naar de campus trekken zullen de cursus moeten volgen.

Inès Aoun | 28 september 2021
Bath University

Vorig jaar werd het programma, dat ontwikkeld werd in samenwerking met The Carbon Literacy Project, al getest bij honderd studenten. Nu krijgt iedereen de kans om de cursus te volgen. Tijdens de lessen leren de studenten wat broeikasgassen precies zijn, welk effect ze hebben op de klimaatverandering en hoe ze zelf broeikasgassen kunnen helpen reduceren.

“We geloven dat het belangrijk is om elke student een mate van klimaatgeletterdheid bij te brengen”, zegt Steve Cayzer die het project in goede banen leidt. “We zijn ontzettend blij om het programma nu te kunnen uitrollen voor al onze studenten.”

CO2-neutraal tegen 2040

Het initiatief maakt deel uit van het Climate Action Framework van de universiteit. Dat is een actieplan dat werd ontwikkeld door de studentenvereniging en het personeel. In het Climate Action Framework staat onder andere het engagement om tegen 2040 absolute CO2-neutraliteit te bereiken op de volledige campus.

“We weten dat dit een kwestie is waar studenten met hart en ziel mee begaan zijn omdat ze beseffen dat het de rest van hun leven zal beïnvloeden”, zegt Cayzer. “We helpen hen met kennis en het ontwikkelen van vaardigheden die hun hele leven waardevol zullen zijn.”

Certificaat

Studenten die zich na de basiscursus nog verder willen bekwamen en een certificaat van klimaatgeletterdheid willen ontvangen, kunnen terecht bij The Carbon Literacy Project. Projectleider van The Carbon Literacy Project, Emma Richards is verheugd over de samenwerking met Bath. Ze hoopt dat andere universiteiten zullen volgen. “Klimaatgeletterdheid is een belangrijke competentie op de werkvloer, net zoals gezondheid en veiligheid dat zijn”, zegt ze. “De studenten van Bath zullen veel beter voorbereid zijn om een CO2-vrij werkveld te betreden.”

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!