‘Bouwen met statiegeld’ gedemonstreerd in Westerlo

Kamp C, het centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw, opende begin deze week in Westerlo het eerste volledig circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Omdat het is opgetrokken uit herbruikbare materialen kan het gebouw helemaal gedemonteerd en heropgebouwd worden.

18 mei 2022
Copyright Kamp C Jasmien Smets Compagnie Fotografie
Kamp C, Jasmien Smets & Compagnie Fotografie

“’t Centrum, want zo heet ons nieuwe kantoorgebouw, demonstreert dat je als het ware kan bouwen met statiegeld”, zegt Diana Grasso van Kamp C. “De componenten van het gebouw zijn eenvoudig te recupereren en behouden hun waarde op lange termijn. De gebruikte materialen werden bovendien geregistreerd in een Building Information Model: een digitaal model met daarin alle bouwgegevens. ’t Centrum kan bij wijze van spreken volledig uiteengeschroefd en elders weer opgebouwd worden.”

Showcase voor circulair bouwen

Kamp C wil duurzame innovaties in de bouwsector een duwtje in de rug te geven. Een van die innovaties is circulair bouwen, waarvan het nu heeft aangetoond dat je daar erg ver in kan gaan. Van de fundering tot het dak: alles aan ’t Centrum komt in aanmerking voor een tweede leven.

Grasso: “De funderingen zijn cementloos en bevatten 22,5 ton aan secundaire grondstoffen. Daardoor werd zo’n 13 ton minder CO2 uitgestoten dan het geval zou zijn bij traditionele funderingen. Ook de ondervloer is cementloos, de vloer zelf bestaat uit schelpenisolatie.”

“De wanden, kolommen en balken zijn gestandaardiseerde modulaire elementen. Voor de experts: we gebruikten daarvoor houtskeletbouw, gelamelleerde balken en Cross Laminated Timber. Qua gevelbekleding kozen we voor hout van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 in Antwerpen. Dat alles maakt van ons kantoor een mooie showcase voor circulair bouwen.”

Duurzame technieken

Een levenscyclusanalyse van ’t Centrum wees uit dat de milieu-impact van het gebouw erg gering is. Ten opzichte van een gewoon kantoorgebouw met een gelijkaardige omvang (2.400 m2) bespaart het ongeveer 800 ton CO2. Daar dragen ook de duurzame technieken in ’t Centrum toe bij.

Het gebouw zit er vol van, vertelt Grasso: “Een gebouwenbeheersysteem met draadloze sensoren houdt het energieverbruik zo laag mogelijk. Een BEO-veld zorgt voor verwarming en koeling. En een groenwand zuivert al het licht verontreinigde afvalwater. De 800 ton CO2 die we uitsparen over de levensduur van het gebouw komt overeen met de koolstofcaptatie van zo’n 70 hectare bos.”

Het kantoorgebouw vormt de nieuwe werkplek voor het personeel van Kamp C. Zij zetten zich dagelijks in om spelers uit de bouwsector, maar ook het grote publiek, te motiveren om de stap naar duurzaam bouwen te zetten. Hun werkomgeving vormt alvast een bron van inspiratie!

’t Centrum bezoeken kan onder leiding van een gids. Een rondleiding inplannen doe je door te mailen naar info@kampc.be, of door naar de website www.kampc.be te surfen (vanaf 10 juni).

Bron: Kamp C, circubuild

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!