Plus Bouw nieuw windpark Northwester 2 start volgend voorjaar

In het voorjaar van 2019 start ontwikkelaar Parkwind met de bouw van een nieuw windmolenpark voor de Belgische kust, Northwester 2. Voor de financiering haalde het consortium vandaag een bedrag van 700 miljoen euro op.

Fran Herpelinck | 5 oktober 2018
Adobe Stock 111232634

Northwester 2 is het vierde offshorepark waarvoor windparkontwikkelaar Parkwind en turbinefabrikant MHI Vestas hun krachten bundelen. Het park wordt al het zevende voor de Belgische kust en belooft meteen het neusje van de zalm te worden. Zo levert MHI Vestas een nieuwe generatie windturbines, van het type V164, die over wieken beschikken met een diameter van 164 meter. Met een vermogen van 9,5 megawatt zijn het de krachtigste turbines ooit. Ter illustratie: de turbines van het C-Powerpark, het eerste dat op de Noordzee gebouwd werd en sinds 2009 actief is, beschikken over een vermogen van slechts vijf megawatt elk. De 23 turbines van Northwester 2 zullen naar verwachting ruim 200.000 gezinnen van stroom kunnen voorzien.

Investeringsslag

Het nieuwe windpark was aanvankelijk een puur Belgisch initiatief, maar intussen zijn de belangen sterk gewijzigd. Voor 70 procent is het in handen van Parkwind, een consortium waar retailgroep Colruyt en investeringsmaatschappij PMV deel van uit maken. Het Japanse conglomeraat Sumitomo bezit de overige 30 procent. Voor de bouw van het park wist Northwester 2 intussen het benodigde investeringsbedrag van 700 miljoen euro te verzamelen. Zo meldden de partners vandaag aan zakenkrant De Tijd. Van de 481 miljoen euro aan leningen voorzien commerciële banken als BNP Paribas Fortis, Belfius, KBC en ING samen 271 miljoen euro.

Minder overheidssteun

Ook de federale regering zegt haar steun toe aan het offshorewindpark, al zijn de voorwaarden een stuk minder gunstig dan die voor eerder vastgelegde windparken. In oktober vorig jaar bereikte de regering Michel een akkoord over een verminderd steunregime voor windparken, naar analogie met het buitenland. Net zoals twee andere parken die op stapel staan, Mermaid en Seastar, krijgt Northwester 2 gedurende 16 jaar een prijsgarantie van 79 euro per 1.000 kilowattuur die het produceert. Als de elektriciteitsprijs op de markt lager ligt dan dat bedrag zal de overheid het verschil bijpassen. Eerder in 2017, vóór het nieuwe akkoord, kregen de parken Rentel en Norther nog een toezegging van respectievelijk 129,8 en 124 euro steun over 19 jaar.

Exportproduct

Door het nieuwe steunregime heeft Northwester 2 enige vertraging opgelopen. Het park zal vanaf mei 2019 gebouwd worden, om tegen het einde van het klaar te zijn. Vanaf 2020 moet het volledig operationeel zijn. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe Debacker (Open VLD) benadrukt dat verminderde overheidssteun een logische stap is, omdat ‘de technologie steeds goedkoper wordt voor producenten’.

''Als regering hebben we een heel duidelijke ambitie om de omslag naar hernieuwbare energie te maken, en daar speelt de Noordzee een cruciale rol in. Het waren harde onderhandelingen, maar we hebben gewerkt naar het resultaat. België is nog steeds een marktleider in offshore wind, en we hebben nu ook het goedkoopste windpark in de Noordzee”, aldus Debacker in De Tijd. "In de toekomst moeten we onze positie in de windenergiemarkt veiligstellen, en moeten we er ook voor zorgen dat het een exportproduct wordt." De staatssecretaris ambieert uiteindelijk 4 gigawatt windenergie op de Noordzee.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.