Bouw groene woonwijk in Gent van start

In het hart van de Arteveldestad wordt gebouwd aan een duurzame woonwijk. De gebouwen zullen worden verwarmd en gekoeld met hernieuwbare energie. Driekwart van de woningen en appartementen heeft nu al een eigenaar gevonden. Zij kunnen vanaf 2020 hun intrek nemen in het complex.

16 april 2018
Finaal Beeld Watt 1
©Revive

De woonwijk van ongeveer een hectare, tussen de Nieuwewandeling en de Coupure, telt 14 woningen, 59 appartementen en een publieke tuin van 2000 vierkante meter. Voor fossiele brandstoffen is er geen plaats. Een deel van de appartementen en de werkruimtes worden aangesloten op een ingenieus verwarmingssysteem: een BEO-veld. Dat kan men vergelijken met een reusachtige chauffage onder de grond: een gesloten net van buizen waarin water door de bodem gekoeld of verwarmd wordt. BEO staat voor ‘Boorgaten Energie Opslag’. Daarnaast zullen heel wat andere appartementen en woningen verwarmd worden met warmtepompen. De site krijgt ook ondergrondse laadpalen voor elektrische auto’s.

Tot zeven meter diep

Opmerkelijk: in een vorig leven stond op het terrein een industrieel bedrijf: Elektrion. Dat bedrijf vormde koolzaadolie om tot hoogwaardige motorolie. Door die industriële activiteiten raakte de ondergrond zwaar verontreinigd. In 2015 werd het terrein volledig afgegraven en gesaneerd door DEC, een dochterbedrijf van de DEME-groep. "Vooral benzeen was diep in de ondergrond doorgedrongen. DEC heeft tot zeven meter diep grond moeten afgraven," vertelt Ignace Vandenabeele van ontwikkelaar Canal Properties aan Het Laatste Nieuws.

Kruisbestuiving

De site wordt het residentiële broertje van bedrijvencomplex The Firms, dat eind vorig jaar zijn deuren opende. Het is dan ook de bedoeling dat het een woon- én werkwijk wordt. Sven Taeldeman, Gents schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen: “Zoals in vele Vlaamse steden is stadsverdichting ook in Gent noodzakelijk. Maar het is vooral belangrijk dat dit op een heel leefbare manier gebeurt. De kruisbestuiving van groen, wonen en werken op de site past perfect in dat plaatje.” De eerste bewoners kunnen vanaf 2020 hun intrek nemen in het wooncomplex.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!