BMW, Daimler en Toyota maken meest milieuvriendelijke auto's

Elektrische auto's kunnen al in 2022 hetzelfde prijsniveau halen als benzinewagens, stelt nieuw onderzoek. Dat zegt The Independent. Het Carbon Disclosure Project onderzocht ook welke merken de minst vervuilende auto's maken.

Katleen Put | 22 januari 2018
Maximilian Wachter 4021282
Foto door Maximilian Wachter

Het CDP rangschikte zestien grote autoproducenten van minst naar meest vervuilend. Daarbij hielden ze rekening met reële uitstootwaarden, doelstellingen om de uitstoot te verminderen en ontwikkelingen op het vlak van zelfrijdende wagens. De bestudeerde automerken maken samen meer dan drie vierde van de markt van de personenwagens uit.

Elektrisch wordt goedkoper

BMW, Daimler en Toyota komen als meest milieuvriendelijke producenten uit het onderzoek, de Japanse fabrikant Subaru bengelt onderaan de lijst. Vooral de evolutie naar elektrisch rijden biedt kansen, stelt het CDP. Nu de emissievoorwaarden wereldwijd strenger worden, worden elektrische voertuigen in verhouding minder duur. Tegen 2022 kunnen ze hetzelfde prijsniveau halen als een benzinewagen. Dat zal de verkoop een stevige boost geven, voorspelt het onderzoek: tegen 2030 zal minstens een derde van de nieuwe wagens een plug-in-hybride of gelijkwaardig ‘groen’ voertuig zijn.

Nieuwe ontwikkelingen

De uitstoot van vervuilende stoffen moet in Europa de komende vijf jaar met twintig procent dalen. Om dat te bereiken moet de verkoop van elektrische wagens nog flink stijgen. Tegelijk investeren autoproducenten steeds meer in nieuwe ontwikkelingen zoals zelfrijdende wagens en nieuwe vormen van autodelen. Een fikse daling in de uitstoot is dus mogelijk, stelt het CDP, op voorwaarde dat zowel bedrijven als het beleid blijven focussen op een duurzame aanpak. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!