Blauwalgen produceren olie uit licht en CO2

Blauwalgen kennen we goed omdat die ’s zomers onze waterlopen en vijvers onveilig maken, maar de toxische soorten hebben mogelijk ook interessante eigenschappen. Met behulp van licht kunnen ze olie produceren uit CO2.

11 maart 2020
Blauwalgen produceren olie
Om de organismen olie te laten produceren, is er geen akkerland nodig: een container met kweekmedium en voldoende licht en warmte is genoeg.
© Willem van Aken

Blauwalgen komen zowel voor in zoet als in zout water en zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën. In een lange periode van hitte kunnen de organismen snel groeien. Ze vormen dan een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water.

Blauwalgen vertroebelen de lichtinval waardoor ondergedoken planten afsterven. Omdat ze ’s nachts veel zuurstof verbruiken, zorgen ze voor zuurstofschommelingen in het water. Dat is nefast voor de vissen. Wanneer de blauwwieren afsterven, komen er bovendien giftige stoffen vrij. Die veroorzaken onder andere hoofdpijn en allergische reacties bij zwemmers.

Maar onderzoekers van de Universiteit van Bonn hebben ontdekt dat de bacteriën ook nuttig kunnen zijn. Met behulp van licht en CO2 blijken de organismen olie te produceren, een eigenschap die tot nu toe alleen aan planten kon worden toegeschreven.

Veevoeder en brandstoffen

De soorten blauwalgen die de Universiteit van Bonn onderzocht, produceerden slechts kleine hoeveelheden olie. Peter Dörmann van het Institute of Molecular Physiology and Biotechnology of Plants (IMBIO) aan de Universiteit van Bonn: “Maar andere soorten zouden veel productiever kunnen zijn en biotechnologie zou hun productiesnelheid kunnen opdrijven.”

In dat geval kunnen cyanobacteriën – zoals de blauwalgen in wetenschappelijke kringen worden genoemd - volgens de onderzoekers worden ingezet voor de productie van veevoeder of biobrandstoffen. Om de organismen olie te laten produceren, is er immers geen akkerland nodig. Een container met kweekmedium en voldoende licht en warmte is genoeg. Dat kan volgens de wetenschappers ook de productie van brandstof in woestijngebied mogelijk maken, zonder te concurreren met voedselgewassen.

Broeikasgassen opslaan

De onderzoekers geven ook aan dat de brandstof die de bacteriën produceren klimaatneutraal is. Bij de verbranding van de brandstof komt enkel CO2 vrij die eerder door de bacteriën uit de atmosfeer is gehaald. In elk geval slaan cyanobacteriën die in de oceanen leven aanzienlijke hoeveelheden broeikasgas op. Volgens de wetenschappers zou de concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer zonder de bijdrage van de blauwalgen twee keer zo hoog zou zijn.

Bron: IPS, Universität Bonn, www.vmm.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!