Plus Black Friday: wie doet er niet mee?

Al enkele jaren nemen Europese handelaars de Amerikaanse koopjesdag ‘Black Friday’ waar. Ondertussen groeit ook de tegenbeweging die met ‘Green Friday’ het impulsieve koopgedrag wil aankaarten.

Koenraad Coel | 23 november 2022
Black Friday Pexels Andrea Piacquadio 974964

In Amerika is het al decennialang traditie dat winkels met grote kortingen komen op -en ondertussen rond- Black Friday, dit jaar op 25 november. Het fenomeen is berucht voor de grote mensenmassa’s die winkels overspoelen en geregeld uitdraaien op vechtpartijen. Europese handelaars springen de laatste jaren mee op de kar van Black Friday koopjes, maar ook de tegenbeweging groeit. Want de koopjescultus zou leiden tot meer verspilling. Bijvoorbeeld omdat mensen meer impulsaankopen doen, die al snel stof liggen verzamelen. Sommige producenten zouden ook speciaal voor Black Friday aangepaste modellen produceren. Die lijken op de standaardmodellen, maar zijn van een minderwaardige kwaliteit om de prijs te drukken en gaan dus minder lang mee.

Green Friday

Verschillende ondernemingen distantiëren zich van de ‘hoogmis van de consumptie’. Ze kiezen in de plaats voor een actie die klanten moet aanzetten om beter over hun koopgedrag na te denken. Zo blijven de filialen van Dille & Kamille resoluut gesloten op Black Friday. Papiermerk Redopapers gaat een stap verder. Als je op 25, 26 of 27 november hun webshop bezoekt, betaal je 20 procent méér. Redopapers verdubbelt zelf de opbrengst van die actie en schenkt ze dan weg aan Natuurpunt. Het bedrijf wil daarmee de aandacht vestigen op het effect van Black Friday op papierrecyclage. Door de overdaad aan bestellingen zijn er dermate veel verzenddozen nodig, dat producenten die gaan maken van nieuwe papierpulp, in plaats van gerecycleerd materiaal.

Het Belgische modebedrijf Xandres verkoopt komende vrijdag geen kledij. In de plaats daarvan houden de medewerkers zich een hele dag bezig met het herstellen van kledingstukken die klanten konden inleveren. De Oxfam winkel in Mechelen blijft juist langer open op 25 november als onderdeel van ‘Local Friday’ in de binnenstad. Duurzaam schoenenmerk Komrads drijft ook handel op Black Friday, maar verkoopt dan handschoenen en vuilniszakken in plaats van schoenen. Ze willen in samenwerking met de Trashpacker Foundation meer mensen naar opruimacties lokken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Verantwoorde consumptie en productie