MVO

Ben & Jerry’s sluit zich aan bij de missie van Tony’s Chocolonely om chocolade slaafvrij te maken

Ben & Jerry’s gaat de cacao voor zijn chocolade-ijs aankopen via Tony’s Open Chain. Zo dragen ze bij aan een slaafvrije cacao-industrie.

Lien Moris | 23 augustus 2022
Ben Jerrys

Tony’s Open Chain is een opensource-initiatief van chocoladeproducent Tony’s Chocolonely om bedrijven te helpen een einde te maken aan moderne slavernij en illegale kinderarbeid. Slaafvrije chocolade is dé missie van Tony’s Chocolonely – een ambitie waar ze hard aan werken, maar die ze nog niet kunnen waarmaken.

Joke Aerts, Tony’s Open Chain Lead bij Tony’s Chocolonely: “Niet alleen zullen door deze samenwerking grote hoeveelheden cacaobonen via Tony's Open Chain worden ingekocht, het zet ons initiatief ook internationaal op de kaart en bewijst dat onze manier van werken een oplossing is voor alle spelers in de cacaosector. Ik ben ervan overtuigd dat we samen grote stappen kunnen zetten in de richting van het uitbannen van moderne slavernij en kinderarbeid, het stoppen van ontbossing en het verbeteren van de levensomstandigheden van West-Afrikaanse cacaoboeren.”

Hogere prijs

Tony’s Open Chain steunt op vijf samenwerkingsprincipes, waaronder 100 procent traceerbare bonen kopen. Ben & Jerry’s weet dus precies van welke cacaocoöperaties de bonen die in hun ijs gaan komen, en onder welke sociale en milieuomstandigheden ze zijn geteeld.

Een ander principe dat het bedrijf onderschrijft, is cacaoboeren een hogere prijs betalen. Dat is essentieel, aangezien de belangrijkste oorzaak voor misstanden in de cacao-industrie armoede is. Ben & Jerry’s betaalde cacaoboeren al een Fairtrade-premie en een zogenaamde Living Income Reference Price, een premie voor een leefbaar inkomen. Als onderdeel van Tony’s Open Chain betalen ze daarbovenop nu ook een premie om cacaocoöperaties in Ghana en Ivoorkust te ondersteunen.

Nieuwe smaken

Om deze samenwerking te vieren brengen beide merken vier nieuwe producten op de markt, geïnspireerd op elkaars meest iconische smaken. Het Chocolatey Love A-Fair-ijs (een gewone en een vegan versie) en twee nieuwe Tony’s Chocolate Love A-Fair-repen.

Bronnen: Tony's Open Chain, duurzaamondernemen.nl

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!