BelOrta lanceert bakjes van volledig gerecycleerd plastic die zelf volledig recycleerbaar zijn

Belgische BelOrta-aardbeien worden vanaf nu verpakt in bakjes van 100 procent gerecycleerd pet. Die bakjes kunnen ook terug gerecycleerd worden dankzij de invoering van de Nieuwe Blauwe Zak.

Inès Aoun | 8 juni 2021
Aardbei Elsanta Doos Mg 1926
©BelOrta

BelOrta werkt al langer met recycled pet of ‘rpet’, gemaakt van onder andere water- en frisdrankflessen. De intrede van de Nieuwe Blauwe Zak – waarbij al het plastic verpakkingsmateriaal wordt ingezameld - heeft ervoor gezorgd dat de gerecycleerde bakjes opnieuw in de kringloop belanden. Jo Lambrecht, Sales & Marketing Manager bij BelOrta: “Dankzij nieuwe technieken, ontwikkeld onder impuls van Fost Plus, kunnen we vandaag ook deze rpet-bakjes sorteren (cf. de Nieuwe Blauwe Zak) en recycleren in vlokken, waarna ze opnieuw ingezet worden als grondstof voor de productie van nieuwe verpakkingen, zoals voor onze aardbeien en bessen.”

450 ton minder CO2-uitstoot per jaar

Maar is de meest duurzame verpakking net niet géén verpakking? Lambrecht: “Dat klopt inderdaad voor heel wat producten. We proberen waar mogelijk het gebruik van verpakkingen te vermijden of te verminderen. Maar bij gevoelige en bederfbare producten is een goed gekozen verpakking net cruciaal in de strijd tegen voedselverspilling. Diverse testen, onder meer bij aardbeien en bessen, hebben ons geleerd dat een doordachte verpakking het verschil maakt. Minder voedsel verspillen verkleint onze ecologische voetafdruk. Bovendien heeft rpet als grondstof een lage ecologische voetafdruk in vergelijking met heel wat andere materialen.”

Voor BelOrta betekent de vervanging van pet door rpet een vermindering van maar liefst 450 ton CO2-emissie per jaar. Consumenten kunnen de bakjes herkennen aan een speciaal logo waarop staat dat ze gemaakt zijn van 100 procent gerecycleerd pet.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!