Plus Belgische wetenschappers ontwikkelen flinterdunne zonnecel met hoge efficiëntie

Wetenschappers van UHasselt, imec, VITO en acht internationale partners zijn er als eerste in geslaagd om met een ‘dunnefilmzonnecel’ een energie-efficiëntie van 25 procent te behalen. Daarmee wekt deze flinterdunne zonnecel evenveel energie op als een traditionele zonnecel.

Lien Moris | 27 februari 2020
Wetenschappers_ontwikkelen_dunnefilmzonnecel
De zonnecellen bestaan uit twee laagjes van dunnefilmmaterialen. Omdat ze zo dun zijn, zijn ze flexibel en dus makkelijk te integreren in gevels of daken.
UHasselt

“Met deze dunnefilmzonnecellen zijn we voor het eerst echt competitief met de traditionele zonnepanelensector”, zegt prof. dr. Bart Vermang (UHasselt/imec/EnergyVille), coördinator binnen het onderzoeksproject PERCISTAND. “Onze zonnecellen zijn gemaakt uit flinterdun, flexibel materiaal, waardoor je zonnepanelen in alle kleuren en groottes kan ontwikkelen die je kan integreren in gevels of daken van woningen.”

Omdat de zonnecellen zo dun zijn, is er ook minder materiaal nodig om zonnepanelen te maken. “Dat zal deze zonnepanelen nog goedkoper maken dan de traditionele panelen.”

Combinatie van materialen

In tegenstelling tot traditionele zonnecellen, die in de meeste gevallen gemaakt zijn van silicium, zijn deze cellen opgebouwd uit twee soorten dunnefilmmaterialen: twee laagjes die op elkaar liggen en elkaar versterken. Vermang: “Enkele projectpartners werken rond de onderste laag voor de zonnecel, de bottomcel, andere partners werken dan weer rond de bovenste laag, de topcel. De afgelopen weken hebben we de beste bottom- en topcellen gecombineerd, waardoor we een dergelijke hoge efficiëntie van 25 procent bereikt hebben. Nu hebben we de ambitie om binnen de volgende drie jaar een energieopbrengst van 30 procent op te wekken.”

De gebruikte materialen zijn perovskiet en een chalcogenide (een bepaalde chemische samenstelling). Perovskiet zorgde eerder al voor een doorbraak in de ontwikkeling van zonnecellen door het te combineren met silicium.

Binnen acht jaar op de markt

De onderzoekers verwachten dat zonnepanelen met deze technologie binnen een achttal jaar te koop zullen zijn. Vermang: “Er zijn nog enkele obstakels die we moeten overwinnen. Zo moet er nog een kostenefficiënte manier gevonden worden om de top- en bottomcel in een module te combineren.”

Ook de levensduur van de zonnecellen wordt onder de loep genomen. “Het doel is om minstens dezelfde levensduur als huidige commerciële technologieën te kunnen aanbieden. Daarvoor worden allerhande stabiliteits- en duurzaamheidstesten uitgevoerd.”

De projectpartners werken tot slot samen met economen om een analyse van de kostprijs en de milieu-impact van de zonnecellen te maken. “Zo hopen we tegen het einde van het project ook een businessmodel klaar te hebben waarmee bedrijven die deze zonnecellen willen produceren aan de slag kunnen gaan.”

Het onderzoeksproject PERCISTAND kan rekenen op een financiering van 5 miljoen euro van het Europese subsidieprogramma Horizon 2020.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.