Belgische vestigingen Delhaize vanaf nu koolstofneutraal

Alle 763 winkels van Delhaize in België zijn sinds kort koolstofneutraal. Dat maakte de supermarktketen zopas bekend. Haar winkels stoten vandaag 70 procent minder CO2 uit dan twaalf jaar geleden. De uitstoot die er nog is, wordt gecompenseerd via projecten in binnen- en buitenland.

Tom Wolfs | 16 april 2021
Delhaize

Supermarktketen Delhaize wil dat al haar activiteiten tegen eind dit jaar koolstofneutraal zijn. Die ambitie kadert binnen een breder duurzaamheidsplan, waar ook het terugschroeven van plastic verpakkingen en het tegengaan van voedselverspilling deel van uitmaken. De winkels van Delhaize waren tot voor kort goed voor meer dan driekwart van haar totale CO2-uitstoot. Het bedrijf koos daarom voor de vestigingen als eerste ‘koolstofwerf’.

Keramische kookvuurtjes

Alle 763 winkels in België ondergingen kleine of grotere renovaties om hun koolstofuitstoot tot een minimum te beperken. Zo schakelde elk filiaal over op groene stroom, werden er warmtepompen geïnstalleerd en kwam er meer energiezuinige ledverlichting. Voor haar koelafdelingen koos Delhaize voor energie-efficiënte koelkasten en diepvriezers, uitgerust mét een deurtje.

Uitstoot die volgens de supermarktketen niet vermeden kan worden, wordt gecompenseerd via duurzame projecten in binnen- en buitenland. Delhaize nam daarvoor het gespecialiseerde bedrijf CO2logic onder de arm. Dat leidde bijvoorbeeld tot steun aan een initiatief in Ghana, waar kleine keramische kookvuurtjes worden aangekocht die minder houtskool verbruiken.

Bijna 26.000 wagens

Dankzij de duurzame ingrepen stoten de Belgische vestigingen van Delhaize vandaag 70 procent minder CO2 uit dan twaalf jaar geleden. Op die manier komt er jaarlijks 93.000 ton minder koolstofdioxide in de atmosfeer terecht. Het equivalent van bijna 26.000 wagens die van de weg worden gehaald, aldus de retailer. Of nog: de uitstoot van 10.000 huishoudens op jaarbasis.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!