Expliciet, gekwantificeerd, apart maar geïntegreerd, doelgericht … Rapporteren over de CO2-doelstellingen wordt steeds veeleisender, en veel bedrijven zetten hier dus op in. Niet alleen brengen ze daarbij hun engagement naar voor, ze werken steeds meer met exacte doelen en deadlines voor de reductie van hun CO2. Waar dat zich enkele jaren geleden nog vertaalde naar een uiteenzetting van losse initiatieven, zoals de installatie van zonnepanelen, werken bedrijven nu eerder met cijfermatige doelen op middellange termijn.
Beste leerlingen
Een onderzoek van FINN, dat voor het derde jaar op rij de CO2-rapportage van de 50 grootste Belgische bedrijven analyseerde, bevestigt dat. Volgens het bureau communiceren bijna twee op de drie bedrijven hun CO2-reductiedoelstellingen, een stijging met 32 procent ten opzichte van vorig jaar. Eén op de twee bedrijven kwam met actieplannen voor CO2-vermindering tegen 2030 of eerder.
FINN gaf 22 bedrijven een ‘best in class’-stempel. Ze kunnen onder andere volmondig ‘ja’ antwoorden op de vraag of ze zich hebben aangesloten bij het Science Based Targets initiative (SBTi). De beste leerlingen van de klas zijn AB Inbev, Colruyt, D’Ieteren, Vandemoortele, Umicore, Proximus … Ook de groep ‘minder goed presterende’ leerlingen mocht een bank vooruit.
Rapportering koning, cijfers prins
CO2-rapportering staat trouwens niet alleen: van genderevenwichten, via community building, tot corporate governance … Duurzaamheidsrapportage beslaat een groot veld, en dat vertalen naar concrete, duidelijk verstaanbare taal is niet altijd even vanzelfsprekend. Bovendien is er momenteel geen overkoepelende standaard voor dergelijke rapporten. Zelfs binnen de bedrijven die tot één portfolio behoren, worden vaak ander meetsystemen gehanteerd. Wat volgens FINN vaak ook nog ontbreekt, zijn roadmaps. De doelstellingen zijn gesteld, maar de weg ernaartoe is nog te vaag.
Gelukkig is er beterschap op komst, al is het daarvoor het wachten op de Corporate Sustainability Reporting Directive. Die CSRD kwam de voorbije zomer weer een stap dichter bij de goedkeuring, maar zal ten vroegste vanaf januari 2025 (dus: voor het boekjaar 2024) gelden voor beursgenoteerde en bedrijven van openbaar belang. In afwachting van de definitieve uitwerking en goedkeuring van de CSRD, kunnen bedrijven zich richten op een aantal best practices.
Nieuwsgierig welke bedrijven volgens FINN nog bij de beste van de klas zaten? Je vindt de volledige lijst hier terug.
Wil je die best practices al eens in de praktijk toegepast zien? Lees dan ons artikel over het geïntegreerd rapport van Vandemoortele.