Plus Belgisch bedrijf levert technologie voor eerste waste-to-energycentrale in Australië

Het Belgisch-Singaporese Keppel-Seghers mag in het Australische Kwinana de eerste waste-to-energy-centrale van het land bouwen. Kiezen na Australië ook tal van andere landen uitdrukkelijk voor waste-to-energy? “Nu China niet langer afval uit de rest van de wereld importeert, zullen tal van landen het willens nillens duurzamer aanpakken.”

Fran Herpelinck | 6 februari 2019
Perth Kwinana Wte 1360X765
Vanaf 2021 zal Australië's eerste waste-to-energycentrale jaarlijks 400.000 ton afval verwerken.

In 2016 gooiden we als wereldbevolking 2 miljard ton afval weg. Volgens een rapport van de Wereldbank zal dat tegen 2025 oplopen tot 3,40 miljard ton. Bovendien word slechts een klein aandeel van de globale afvalberg hergebruikt of gerecycleerd. Liefst 67 procent wordt gestort. Afval storten, bron van methaan, is in veel landen de enige vorm van afvalbeheer.

Het zijn die ontnuchterende cijfers die het milieutechnologiebedrijf Keppel-Seghers naar eigen zeggen als drijfveren beschouwt. De Belgisch-Singaporese groep uit Willebroek specialiseert zich in de productie van waste-to-energy-centrales. Het bedrijf bouwde of leverde al de kerntechnologie voor waste-to-energy-centrales in Europa en Azië. Het bedrijf richt met megaprojecten in Qatar, Singapore en China nu ook haar pijlen op de Aziatische markt.

1 ton per second gestort

Eind 2017 maakte Keppel-Seghers bijvoorbeeld bekend dat het voor de kust van Hongkong een kunstmatig afvalverwerkingseiland zal bouwen ter waarde van 3,3 miljard dollar. Bijzonder, omdat de Chinese metropool tot nog toe geen afvalbeleid kent: al het afval wordt momenteel nog gestort. Onlangs pakte het bedrijf opnieuw uit met een primeur uit het Verre Oosten. In Australië gaat het in Kwinana, nabij Perth aan de zuidwestkust, de eerste waste-to-energy-centrale van het land bouwen.

“Het lijkt dan wel evident om het tegendeel te geloven, maar toch wordt in Australië 1 ton afval per seconde gestort. Ongeveer 51 procent van het afval wordt gerecycleerd, de overige 49 procent belandt op het stort. Via de eerste waste-to-energy-centrale willen we helpen om die enorme hoeveelheid niet-recycleerbaar stortafval terug te dringen”, zegt Benoit Englebert, business development manager van Keppel-Seghers.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.