Plus Belgisch bedrijf Urban Crop Solutions valt in de prijzen

Urban Crop Solutions, het bedrijf dat landbouwsystemen in een doos aanbiedt, heeft de SDG Award gewonnen voor hun bijdrage aan SDG 11. Volgens de EU Tech Chamber, die de prijs uitreikte, helpen ze met hun uitvinding steden en gemeenschappen verduurzamen.

Inès Aoun | 18 januari 2022
Urban Crop Solutions Substrate

Het Waregemse bedrijf maakt vertical farming-installaties waarin verse, lokale gewassen kunnen groeien zonder pesticiden. Dat gebeurt met ledverlichting in een computergestuurde gesloten omgeving. De installaties verbruiken bovendien 95 procent minder land en water. De EU Tech Chamber was onder de indruk van de technologie omdat het lokale voeding dichter bij de consument brengt, de druk op de primaire grondstoffen vermindert en voedselverlies tegengaat.

Circulaire stadslandbouw

Maar Urban Crop Solutions heeft honger naar meer. Samen met andere experts onderzoeken ze hoe het voedsel dat anders weggegooid wordt, kan worden omgezet in elektriciteit, CO2, nutriënten, warmte, biogas … Oprichter Maarten Vandecruys: “We weten dat steden black boxes zijn waar veel wordt geconsumeerd, maar er ook tonnen afval wordt geproduceerd. Wat wij willen is voedsel laten groeien op basis van voedselafval. Zo maken we de cirkel rond. Dat is cruciaal als we van stadslandbouw een succes willen maken.”

In totaal deden 170 finalisten een gooi naar de SDG Awards. Zeventien bedrijven vielen in de prijzen, als beloning voor hun bijdrage aan een van de zeventien SDG’s.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.