België heeft groot potentieel om water te besparen via windenergie

In de wereldwijde ranking van landen met waterschaarste staat België op de 36ste plaats. Door te investeren in windenergie, zouden we veel water kunnen besparen. Dat blijkt uit een analyse van het nieuwe dataplatform Resource Watch van het World Resources Instituut (WRI).

Lien Moris | 15 mei 2018
Tim Foster 369091236

Wereldwijd neemt de vraag naar elektriciteit toe en voor de opwekking van energie is vaak veel water nodig. Landen waar waterschaarste heerst doen er dus goed aan om op tijd over te schakelen op zonne- of windenergie, zegt Tianyi Luo van het Global Water Program aan het WRI.

Luo en zijn collega’s analyseerden gegevens en kaarten om een lijst op te stellen van landen met waterschaarste die tegelijk veel potentieel hebben om zonne- en windenergie op te wekken. Het gaat om landen waar zonne- en windtechnologie financieel aantrekkelijk is en waar die technologieën veel water kunnen besparen voor de bevolking. België staat op nummer 2 van landen met waterstress en een hoog gemiddeld potentieel voor windenergie. We laten enkel Andorra voorgaan. Ons land duikt opnieuw op in de lijst van landen met een hoog gemiddeld potentieel voor zonne-energie, al staan we daar op plaats 48.

Concurrentie

Zonne-energie opgewekt door middel van fotovoltaïsche cellen en windenergie zijn schoon en vereisen geen of weinig water. Deze vormen van energieopwekking zijn in het bijzonder gunstig voor landen waar de groeiende bevolking, landbouwbedrijven en de industrie concurreren om de schaarse watervoorzieningen.

Lees de volledige analyse hier.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!