Beleggers lopen warm voor groene obligaties

De toenemende aandacht voor milieu en klimaat leidt beleggers al enkele jaren naar groene obligaties. De Europese Commissie geeft de populaire beleggingen nu een extra duwtje in de rug: een derde van het Europese herstelfonds van 750 miljard euro zal via groene obligaties worden opgehaald.

Katleen Put | 14 oktober 2020
Plant Geld2
Het enthousiasme voor green bonds is goed nieuws voor het klimaat.

Green bonds of groene obligaties zijn beleggingen die voldoen aan specifieke criteria rond milieu en klimaat. De eerste versies dateren van 2008: toen creëerde de Wereldbank een kader dat toeliet om obligaties uit te geven waarvan het geld uitsluitend voor groene projecten gebruikt zou worden.

De afgelopen jaren werden groene obligaties steeds populairder, wellicht een gevolg van de groeiende aandacht voor milieu en klimaat. In 2019 besteedden beleggers wereldwijd een recordbedrag van 215 miljard euro aan groene obligaties. Ook in 2020 blijft de vraag groot. De Europese Commissie wakkert het groene vuur nu nog verder aan: het Europese Herstelfonds van 750 miljard euro, dat Europa wil inzetten voor het herstel van de economie na de coronacrisis, zal voor een derde via groene obligaties worden opgehaald.

Nood aan juridisch kader

Het enthousiasme voor green bonds is goed nieuws voor het klimaat. Toch vallen er hier en daar wat kanttekeningen bij te maken. Zo bestaat er nog geen bindende regelgeving die vastlegt wat een ‘groene’ obligatie is: dat is dus vatbaar voor interpretatie. In 2018 werkten enkele grote financiële spelers daarom de Green Bond Principles (GBP) uit: een aantal richtlijnen die uitgevers van groene obligaties als leidraad kunnen nemen om te bepalen aan welke voorwaarden hun beleggingsproducten moeten voldoen.

De GBP zijn juridisch niet bindend, maar worden intussen wel op grote schaal toegepast. Dat is vooral een goede zaak nu groene-obligatiefondsen steeds meer diversifiëren, en ook minder voor de hand liggende bedrijven als Coca-Cola, Daimler en Visa green bonds uitgeven. Heel wat fondsenbeheerders, zoals DWS en BNP Paribas Asset Management, passen bovendien bijkomende duurzaamheidsfilters toe om hun groene obligaties nauwgezet te controleren. Daarnaast schuifelen ook andere aspecten van duurzaamheid stilletjes naar de voorgrond: zo groeit de aandacht voor sociale obligaties, die sociale doelen - zoals onderwijs en gezondheidszorg - financieren.

Bron: De Tijd

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!