Bedrijven en boeren samen klimaatneutraal

Op 4 juli zet de provincie Vlaams-Brabant enkele inspirerende voorbeelden in de verf, op een infoavond voor bedrijven en lokale landbouwers.

Saar Van Acker | 24 mei 2023
Handful Land Hands

Steeds meer bedrijven, organisaties en overheden streven ernaar om klimaatneutraal te werken. De CO2-uitstoot volledig zelf naar nul herleiden is vaak echter te ambitieus. Daarom moeten ze maatregelen nemen om hun resterende CO2-uitstoot te compenseren, iets waarbij landbouwers kunnen helpen. Dankzij onder andere groenbedekkers en compost kunnen de bedrijven CO2 in de grond laten vastleggen.

Goede voorbeelden

In België schoten de voorbije jaren al verschillende initiatieven uit de grond die bedrijven helpen om hun CO2-uistoot te compenseren. Het matchmakingplatform Claire-co2.com beschikt bijvoorbeeld over een portfolio aan projecten binnen België, waarmee bedrijven hun CO2 kunnen ‘vereffenen’. De provincie West-Vlaanderen compenseert sinds 2022 dan weer een deel van de CO2-uitstoot van haar dienstvoertuigen via een overeenkomst met 10 koolstofboeren.

Ook de provincie Vlaams-Brabant ziet heel wat potentieel in de landbouw om CO2 te compenseren. Samen met partners zoals stad Leuven, de Bodemkundige Dienst van België en Boerenbond organiseert ze daarom op 4 juli een infoavond. Drie uur lang kunnen landbouwers en organisaties in het Provinciehuis inspiratie putten uit lokale projecten waarbij boeren en bedrijven gaan voor klimaatneutraal.

Geïnteresseerden kunnen zich hier inschrijven.

Bron: Claire-co2.com, vilt.be

SDG

Klimaatactie

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!