Bebat blijft wereldtop op vlak van inzamelen van gebruikte batterijen

Bebat heeft het afgelopen jaar 3067 ton batterijen ingezameld. Dat is minder dan in het recordjaar 2016, toen de vzw bijna 400 ton meer ophaalde. Toch blijft Bebat sterk presteren: tegenover 2015 steeg het inzamelpercentage met maar liefst 11 procent.

4 mei 2018
Batterij Bebat

Bebat voorziet meer dan 24.000 inzamelpunten in supermarkten, winkels, scholen, bedrijven en recyclageparken verspreid over het hele land. Dat zorgt ervoor dat nog maar weinig batterijen bij het huisvuil belanden. Uit onderzoek blijkt concreet dat elke honderd kilogram huisvuil slechts één batterij bevat. 

Ook voor de allerkleinsten

Bebat behoort nog steeds tot de wereldtop als het op de inzameling van batterijen aankomt. In 2017 zamelde Bebat 3067 ton batterijen in, wat neerkomt op een inzamelpercentage van 60,6 procent. Ter vergelijking: onze buurlanden zamelden in 2016 slechts tussen de 45 en 50 procent van hun batterijen in. 

Om de cijfers in de toekomst nog op te krikken, richtte Bebat zich dit jaar specifiek tot de allerkleinsten. Zo lanceerde de vzw in samenwerking met Studio 100 enkele kinderfilmpjes over batterijen. De vzw publiceerde ook een batterijen-encyclopedie voor kinderen, ‘Batteripedia’ gedoopt. 

Vernieuwd platform

Ook nieuw dit jaar is een opgefrist, gebruiksvriendelijk aangifteplatform waar bedrijven zich voortaan kunnen aansluiten bij Bebat. Elk bedrijf dat batterijen (of toestellen met batterijen) op de markt brengt, moet immers de inzameling en recyclage voor zijn rekening nemen. Daarvoor kunnen ze een beroep doen op de vzw.

Bebat richt zich trouwens niet alleen tot elektronicabedrijven, maar ook op de autosector. De laatste vijf jaar haalde de organisatie zo’n 10.000 batterijen uit elektrische en hybride voertuigen op.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!