Autowrakken kunnen jaarlijks 23 ton goud opleveren

Er gaan in Europa nog te veel kostbare én zeldzame aardmetalen verloren omdat autowrakken onvoldoende gerecycleerd worden. Dat is een van de conclusies van de Zweedse onderzoeker Maria Ljunggren Söderman, die meewerkte aan het Europees-Zwitserse project ProSUM, de ‘Google’ voor urban mining.

14 maart 2018
Knipsel Febelauto
©Febelauto

Voor metalen als lithium, goud, koper, kobalt en zeldzame aardmetalen, die een kritiek onderdeel vormen van smartphones en elektrische voertuigen, is Europa momenteel afhankelijk van China en Congo. Maar eigenlijk beschikken we zelf over een enorme ‘kunstmatige’ mijn. Zo werden in 2016 10,5 miljoen ton elektronica, 2 miljoen ton batterijen en 7 à 8 miljoen ton voertuigen afgedankt die tonnen aan zeldzame en kostbare metalen bevatten.  

Tonnen goud

Zweeds onderzoekster Maria Ljunggren Söderman bracht in het kader van het ProSUM-project (zie kaderstuk) de materiaalstromen van 260 miljoen auto’s in kaart. Zij ontdekte dat het aantal zeldzame en kostbare metalen in voertuigen sinds 2000 alsmaar toeneemt. “Onze auto’s zijn technologische hoogstandjes geworden die meer elektronica bevatten. Ook de opkomst van elektrische auto’s speelt een rol.”

De meest opmerkelijke vondst is volgens Söderman dat auto’s grote hoeveelheden goud bevatten. De auto’s die in 2016 rondreden bevatten samen 400 ton goud. In de afdankte auto’s van dat jaar zat nog eens 23 ton. “Maar zeldzame metalen in auto’s worden nog te weinig gerecycleerd. Dat komt omdat elke auto slechts 1 of 2 gram goud bevat. Daarom wordt vaak gedacht dat het niet de moeite waard is. Niets is minder waar: in totaal lopen we op die manier miljoenen euro’s mis.”

De oplossing is volgens Söderman te vinden op Europees niveau. “De Europese Unie heeft het beleid rond de recyclage van zeldzame metalen uit elektronica al uitgestippeld, maar dat is nog niet gebeurd voor auto’s. Dat moet dringend veranderen, zeker met het oog op de elektrische revolutie die eraan zit te komen.” De Zweedse onderzoekster stelt voor om voornamelijk in te zetten op het recupereren van goud. “Dat is het laaghangend fruit, de recyclage van andere metalen lijkt minder voor de hand liggend.” 

Lees het volledige rapport met alle input over het ProSUM-project (inclusief de cijfers over e-waste) hier.

Wat is ProSUM?

Het doel van het ProSUM-project (Prospecting Secondary raw materials in the Urban mine and Mining wastes), dat onlangs afliep, was om een online kennisplatform te ontwikkelen dat bedrijven, investeerders en beleidsmakers helpt om informatie te vinden over de beschikbaarheid van kritieke grondstoffen in de Europese stadsmijn. 

Het ProSUM-project en het Urban Mine Platform moesten stakeholders ook een duidelijk beeld geven van de evolutie die de verschillende types elektrisch en elektronisch afval alsook autowrakken ondergaan. Het onderkennen van trends is immers cruciaal om het aandeel van recyclage en hergebruik te laten toenemen binnen Europa, en om de Europese stadsmijn tot een échte goudmijn te laten uitgroeien.

www.prosumproject.eu

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!