Aquafin en Vlario lanceren website met watertips tegen droogte

Waterzuiveringsbedrijf Aquafin en sectorvereniging Vlario lanceren een website met tips en voorbeelden om meer regenwater op te vangen. De website www.blauwgroenvlaanderen.be is bedoeld voor particulieren en voor professionals die instaan voor de inrichting van de publieke ruimte.

Koenraad Coel | 29 juni 2020
Kontich Edegemsesteenweg
Het speelplein aan de Edegemsesteenweg in Kontich is één van de voorbeeldprojecten op www.blauwgroenvlaanderen.be
© Frederik Beyens

Vlaanderen kampt steeds vaker met droogte. Dat is onder meer te wijten aan de manier waarop we met regenwater omgaan. Ons waterbeleid was in het verleden gericht op het snel afvoeren van water om overstromingen te voorkomen. Daarnaast is een groot deel van onze bodem verhard, waardoor er minder regenwater kan infiltreren. Nu de klimaatverandering zorgt voor langere periodes van droogte, afgewisseld met intense maar korte regenbuien, raken onze waterreserves stilaan uitgeput.

Droogte, wateroverlast, hittestress en biodiversiteit

Op de website Blauwgroenvlaanderen.be verzamelen Aquafin en Vlario maatregelen om slim met regenwater om te gaan met concrete voorbeelden. Er zijn ideeën op maat van steden en gemeentes, zoals infiltratieriolen en waterpleinen. Maar ook particulieren kunnen er inspiratie opdoen om bijvoorbeeld een groen dak of regenwatervijver aan te leggen.

Volgens Vlario waren de gemeenten zelf vragende partij om voorbeelden van klimaatrobuuste oplossingen te verzamelen. Begin dit jaar werd er daarom een oproep gelanceerd om projecten in te dienen. De voorbeelden focussen niet alleen op wateroverlast en droogte, maar zijn ook bedoeld om hittestress te verminderen en de biodiversiteit te verhogen.

Bron: vrt.be, aquafin.be, vlario.be

SDG

Schoon water en sanitair

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!