Aquafin en Bolt leveren energie uit afvalwater

Energieplatform Bolt biedt voortaan ook stroom uit afvalwater aan. Die wordt aangeleverd door waterzuiveringsbedrijf Aquafin. Zij produceren voldoende om 390 gezinnen van elektriciteit te voorzien.

Elke Doms | 19 februari 2020
Bart Ryckaert Van Aquafin
Bart Ryckaert van Aquafin.
© Bolt

Via Bolt kunnen particulieren en kleine bedrijven sinds september 2019 energie afnemen van lokale producenten van groene energie. Door die rechtstreekse link met de producent, hoopt het energieplatform groene energie in België te stimuleren. Aquafin bood al langer het energie-overschot van haar zonnepanelen aan op het platform, en doet dat nu ook voor het teveel aan energie uit zuiveringsslib.

Energie uit vergisting van restslib

Aquafin wekt de energie op uit het slib dat achterblijft na het zuiveren van het afvalwater. Bart Ryckaert van Aquafin legt uit hoe dat in zijn werk gaat: “Een deel van ons restslib wordt door verwarmde gistingstanks geleid, waarin er biogas ontstaat (met behulp van bacteriën, red.). Een gasmotor zet het methaan in het biogas om in groene elektriciteit.” Het stroomoverschot dat de waterzuiveraar niet zelf nodig heeft, wordt nu dus verkocht via Bolt. Zo’n 390 gezinnen zullen daarvan kunnen profiteren.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!