Plus Antwerpen krijgt houten wolkenkrabber

In de Antwerpse wijk Nieuw Zuid zal eind 2022 gestart worden met de bouw van een houten woontoren van 80 meter hoog. Een primeur voor België.

Lien Moris | 29 april 2020
Houten Wolkenkrabber Triple Living2
Visualisatie van de houten woontoren op Nieuw Zuid.
Triple Living

De Japanse toparchitect Shigeru Ban, die al tal van houten gebouwen op zijn palmares heeft staan, staat in voor het ontwerp. Het plan was om de toren volledig in hout op te trekken, maar na een negatief advies van de brandweer is gekozen voor een hybride ontwerp: een draagstructuur uit staal en beton met daarrond een houten skelet. Al hoopt projectontwikkelaar Triple Living alsnog een manier te vinden om het oorspronkelijke ontwerp te realiseren, zo schrijft De Tijd.

CLT: licht, flexibel en sterk

Het houten skelet zal bestaan uit CLT of cross-laminated timber, panelen van kruiselings gelamineerd hout. CLT heeft zijn nut al meermaals bewezen, ook in hoogbouw, al blijft dat relatief nieuw terrein. Het is een licht, flexibel materiaal dat nagenoeg even sterk is als beton en staal. Het is brandveiliger dan gewoon hout. Met CLT kan je ook snel bouwen, want er is veel prefab mogelijk. En dan zijn er nog de voordelen op het vlak van milieu en klimaat.

Significant milieuvoordeel

Beton en staal hebben een enorme koolstofvoetafdruk (de cementindustrie zou verantwoordelijk zijn voor 5 à 10 procent van de mondiale CO2-uitstoot). Volgens een studie zou de CO2-voetafdruk 75 procent lager liggen als je een wolkenkrabber van 125 meter optrekt uit hout in plaats van beton.

Hout kan geproduceerd worden in duurzaam beheerde bossen en de bomen nemen CO2 op tijdens hun leven. “Vel je een boom op de juiste leeftijd, als hij bijna het maximum aan CO2 heeft opgenomen en niet echt meer kan groeien, dan is het de beste oplossing om hem als bouwmateriaal te gebruiken”, stelt Øystein Elgsaas van Voll Arkitekter, het bureau dat vorig jaar een houten wolkenkrabber realiseerde in de Noorse stad Brumunddal, in een interview met CNN. “Als je dan een gebouw optrekt met technieken die een lange levensduur garanderen, kan je die CO2 generaties lang uit de atmosfeer houden.”

Aan het einde van hun levensduur kunnen CLT-panelen bovendien een nieuwe bestemming krijgen, in nieuwe gebouwen of in interieurtoepassingen bijvoorbeeld.

De Tijd plaatst wel nog een kanttekening: als CLT meer en meer aan terrein wint, zal er voldoende bos aangeplant moeten worden. De vraag is hoe duurzaam die reusachtige monogame bossen, met weinig biodiversiteit, zullen zijn.

Duurzame woonwijk

Het houten flatgebouw zal verrijzen in Nieuw Zuid, een groene, duurzame en gemengde woonwijk die Triple Living ontwikkelt in opdracht van de stad Antwerpen. Triple Living wil groots inzetten op duurzaamheid, onder meer met de aanleg van het grootste eigen warmtenet van België.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.