Plus Albert Heijn publiceert eerste mensenrechtenrapport

De Europese Commissie zal over enkele dagen een voorstel op tafel leggen om bedrijven aan te zetten meer open te communiceren over de (werk)omstandigheden waarin hun goederen worden geproduceerd. Tony’s Chocolonely doet dat al jaren, maar ook Albert Heijn werkt sinds 2019 aan een due diligence-strategie. De resultaten van die inspanning maken ze nu bekend.

Inès Aoun | 21 februari 2022
Pexels Arminas Raudys 802783
Albert Heijn onderzocht de waardeketen van bananen die onder hun eigen merkt verkochten.

In het rapport zegt Albert Heijn dat ze duidelijke afspraken maken met hun leveranciers over de bescherming van mensenrechten en milieu. Ze focussen daarbij vooral op hun eigen merkproducten omdat ze daar het meeste invloed kunnen hebben. De Nederlandse winkelketen, die in handen is van Ahold Delhaize, selecteerde 15 producten die in grote volumes worden verkocht en die door hun productie een grote impact heeft op mensen, dieren en het milieu. Het gaat om groente, fruit, rundsvlees, varkensvlees, kippenvlees, eieren, zuivel, kaas, vis, cacao, koffie, thee, palmolie, soja en papierwaren.

Leefbaar loon

Naast onderzoeken via een speciale risicotool, doet Albert Heijn ook aan veldwerk. Ze rekenen daarvoor op de hulp van onafhankelijke partners. Elk jaar willen ze er drie productcategorieën uitpikken om nader onder de loep te nemen. In 2020-2021 ging dat om bananen, tomatenpuree in blik en wijn. Door de coronacrisis was het niet mogelijk om ter plaatse te gaan dus gebeurden de interviews telefonisch. Uit de beperkte analyse bleek dat er op de bananenplantages in Colombia nog werk aan de winkel was op het vlak van leefbaar loon, waterbeheer en de communicatie met de lokale gemeenschap. Om dat eerste aan te pakken, is Albert Heijn twee jaar geleden in een project gestapt samen met andere Nederlandse ketens.

Het onderzoek naar wijngaarden in Zuid-Afrika geeft aan dat er meer aandacht besteed moet worden aan een leefbaar inkomen, de huisvesting van seizoenarbeiders en het gebruik van pesticides. Binnen een half jaar zal de keten de actieplannen, die bedoeld zijn om die problemen aan te pakken, publiceren.

Vrouwenrechten

Albert Heijn neemt zich voor om dit jaar de ketens van blauwe bessen, boontjes en verse fruitsalades te analyseren. Bij die onderzoeken worden vakbonden, maatschappelijke organisaties en lokale gemeenschappen betrokken. De resultaten wil de keten uiterlijk binnen 2 jaar publiceren. In tenminste één van deze analyses zullen vrouwenrechten centraal staan.

Lees hier het 'Mensenrechten due diligence rapport 2021'

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.