MVO

Airscan meet luchtkwaliteit op werkvloer

Bedrijven die willen weten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit op de werkvloer, kunnen terecht bij Airscan. Deze nieuwe spin-off van het Brusselse klimaatadviesbureau CO2Logic meet in real time luchtvochtigheid, temperatuur en stoffen die een rechtstreekse invloed hebben op gezondheid, prestaties, motivatie en afwezigheden.

19 maart 2018
Airscan
©Airscan

Niet alleen in Belgische scholen is de luchtkwaliteit zorgwekkend. Ook in andere gebouwen, zoals kantoren, is de kwaliteit van de binnenlucht twee tot vijf keer lager dan die van de buitenlucht. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Environmental Protection Agency en het Franse ADEME. Aangezien we 80 tot 90 procent van onze tijd binnen doorbrengen, waarvan zo'n 60 procent op de werkvloer, heeft de luchtkwaliteit op kantoor een belangrijke impact op onze gezondheid.

Airscan concentreert zich op het berekenen en verbeteren van de kwaliteit van de binnenlucht. “Het begrijpen en controleren van veel voorkomende polluenten zoals vluchtige organische stoffen, formaldehyde, kooldioxide, fijnstof, pesticides, radon en benzeen helpt om de kans op milieugerelateerde gezondheidsproblemen te beperken”, zegt oprichter Antoine Geerinckx.

Nanotechnologie

Airscan maakt gebruik van nanotechnologie om de kwaliteit van de binnenlucht te controleren; dat maakt laboratoriumanalyses overbodig. De technologie meet in real time CO2-waarden, de hoeveelheid vluchtige organische stoffen, fijn stof en formaldehyde, luchtvochtigheid en temperatuur. De meetapparatuur is het resultaat van een tien jaar durend onderzoek aan het Franse instituut CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique). 

“Omdat mensen veel tijd binnen doorbrengen, is het belangrijk dat bedrijven, hierin geholpen door de overheid en technologieleveranciers, maatregelen nemen om de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren. Gezondheidspreventie heeft een impact op de prestaties op het werk en op de sociale zekerheid.”

Airscan is een spin-off van klimaatadviesbureau CO2Logic. CO2Logic helpt bedrijven en organisaties om hun uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen te berekenen en te reduceren.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!