Agristo gebruikt Leiewater bij frietproductie

Sinds begin van dit jaar gebruikt aardappelverwerkend bedrijf Agristo uit Wielsbeke niet langer drink- of grondwater, maar wel water uit de naburige Leie in zijn processen. Het bedrijf ging daarvoor een samenwerking aan met De Watergroep, die het oppervlaktewater opzuivert tot proceswaterkwaliteit. 

Veerle Bonckaert | 15 maart 2018
Agristo Wielsbeke Waterzuivering
Agristo

Aardappelverwerkend bedrijf Agristo produceert jaarlijks zo’n 150.000 ton frieten. Als je weet dat het bedrijf twee liter water nodig heeft om een kilogram frieten te maken, dan is het duidelijk dat een verstandig waterbeheer voor Agristo een prioriteit is. De onderneming ging hiervoor in zee met De Watergroep. Die bouwde op de bedrijfssite een volledig nieuwe waterbehandelingsinstallatie om water uit de Leie op te waarderen tot proceswater. De Watergroep zal de installatie ook tien jaar lang exploiteren. 

Geen grond- of drinkwater

De waterbehandelingsinstallatie pompt tot 200 kubieke meter Leiewater per uur op via ondergrondse leidingen. Het water wordt na behandeling aangeleverd in twee verschillende kwaliteiten, op maat van Agristo. Het gezuiverde water wordt onder meer gebruikt bij het wassen, schillen, snijden en blancheren van de aardappelen en voor de aanmaak van processtoom. Agristo hoeft hiervoor dus niet langer gebruik te maken grondwater of drinkwater. Het spoelwater en het effluent uit de waterbehandelingsinstallatie worden nadien via een retourleiding terug in de Leie geloosd. Die aanpak past binnen de filosofie van een circulaire economie: water wordt in een gesloten kringloop gezuiverd en opnieuw gebruikt.

Financieel en ecologisch interessant

Waterbeheer vormt een grote uitdaging voor het milieu en ook voor het bedrijfsleven, zegt Kristof Wallays, COO bij Agristo: “Samen met De Watergroep willen wij investeren in een economisch én ecologisch gezond waterbeheer. Ons project biedt zowel een bedrijfseconomische als een ecologische winst. We spreken geen kwetsbare grondwaterlagen aan, we passen schone technologieën toe, gebruiken geen onthardingszouten en verbruiken weinig energie. Door duurzaam om te gaan met waterbronnen werken we mee aan een duurzame toekomst.”

In een volgende stap, als de capaciteit van de fabriek verder groeit, wil Agristo bekijken of ook het effluent van de afvalwaterzuiveringsinstallatie gebruikt kan worden om proceswater aan te maken. Dat zou de waterkringloop helemaal sluitend maken. 

Bron: Agristo

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!