Plus "Afwegingskader voor water moet laatste redmiddel zijn"

Beleven we in de zomer van 2020 een eerste echte watercrisis? De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bereidt zich er in elk geval op voor. Topman Bernard De Potter geeft tekst en uitleg.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine december 2019
Ellen Vervoort | 3 december 2019
Hr I Stock 947283378 droge bodem
Het afwegingskader zal bepalen welke maatregelen voorrang krijgen als er te weinig water is, aangepast aan de specifieke noden van een regio.

Ook deze zomer kwam het captatieverbod op waterlopen geregeld in het nieuws. De Droogtecommissie – ingebed in de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid – hield een voorlopig afwegingskader achter de hand voor het geval dat er een reële kans was op drinkwaterschaarste. Tegen eind 2020 moet er een definitief afwegingskader op tafel liggen.

Verdelingsvraagstuk

Wat hield het voorlopige afwegingskader precies in?

Bernard De Potter, administrateur-generaal van de VMM: "In geval van extreme droogte moeten we afwegen wie nog water mag gebruiken. In het voorlopige plan werkten we een prioriteitenlijst uit waarbij de openbare watervoorziening, de energievoorziening en de onomkeerbare schade aan de infrastructuur en de natuur voorrang kregen. We baseerden ons daarvoor op de zogenaamde verdringingsreeks van de Nederlanders. Zij hebben ook te kampen met watertekort en voerden de verdringingsreeks in na een extreem droge zomer in 2003."

Maar dat kader volstaat niet voor toekomstige scenario’s?

"Sinds eind september mag er dan wel zo’n 100 tot 150 liter regen per vierkante meter zijn gevallen, de grondwaterstanden hebben heel wat meer regendagen nodig om weer als normaal te kunnen worden beschouwd. Vooral in het oosten van het land, in Vlaams-Brabant en Limburg, blijft het grondwater op een zeer laag peil staan. Zo blijft de kans op een echt verdelingsvraagstuk komende zomer reëel. En dan hebben we een verfijndere strategie nodig die rekening houdt met de economische en ecologische impact van verschillende maatregelen én die gebiedsgericht is."

Jullie werken daarvoor samen met verschillende partners. Wie zijn dat?

"De VMM stelt samen met De Vlaamse Waterweg, Natuur en Bos, het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, het Departement Omgeving, het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie en het Departement Landbouw en Visserij het kader op in opdracht van de Vlaamse Regering en treedt daarvoor in overleg met alle beleidssectoren en belanghebbenden, zoals de drinkwater-, industrie-, natuur- en landbouwsector. Door hen te betrekken, zorgen we ervoor dat de maatregelen niet alleen door iedereen gedragen worden, maar dat ze ook nageleefd worden. Ook de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid en onderzoeksinstellingen zoals VITO en de KU Leuven zitten mee aan tafel. Eind 2020 moet het afwegingskader klaar zijn, al is het de bedoeling om de maatregelen in het geval van een erg droge zomer in 2020 al ‘live’ te testen."

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.