AB InBev schenkt 20 miljoen liter water aan landbouw

Deze zomer kunnen landbouwers gezuiverd afvalwater ophalen in de brouwerijen van Stella Artois in Leuven en Hoegaarden om hun akkers te bewateren. In totaal schenkt AB InBev zo’n 20 miljoen liter brouwerijwater weg.

Ellen Vervoort | 1 juli 2020
Ab Inbev Water Landbouw
© AB InBev

Al sinds enkele jaren schenkt AB InBev tijdens de zomermaanden gezuiverd brouwerijwater aan de Leuvense groendienst. Die bewatert daarmee bloemen, planten en bomen in de stad. De rest van het water vloeit normaal in de Dijle.

Pascaline Van de Perre, CSR manager van AB InBev: “Door de hoge nood aan water en de impact van de droogte op de landbouw, hebben we beslist om de komende periode een versnelling hoger te schakelen. Zo kunnen landbouwers gratis water gaan ophalen met hun tankwagens.” AB InBev wil deze zomer het initiatief bovendien uitbreiden naar de brouwerij in Jupille bij Luik.

Boerenbond faciliteert

Boerenbond helpt AB InBev om het initiatief ook logistiek mogelijk te maken. Voorzitter Sonja De Becker: “Als antwoord op de waterschaarste namen de landbouwsector en Boerenbond al verscheidene initiatieven om spaarzaam watergebruik te stimuleren zoals waterbuffering, druppelirrigatie en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Ook constructieve partnerschappen zoals met AB InBev zijn mooie voorbeelden van een slim en efficiënt waterbeheer waar uiteindelijk iedereen beter van wordt.”

Het gezuiverde brouwerijwater voldoet aan de voorwaarden opgenomen in de grondstofverklaring in het VLAREMA (het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, waarin ook richtlijnen voor bedrijfsafvalwater zijn opgenomen). Zo verzekert AB InBev de landbouwers ervan dat ze het brouwerijwater veilig kunnen gebruiken voor hun akkers.

Bron: Boerenbond, Vilt

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!