7 dingen die je moet weten over de voeding van de toekomst

Hoe denken jongeren dat onze voeding eruit zal zien in 2030? Dat was de insteek van het Food Forward Festival van Fevia, Flanders’ FOOD, Wagralim en Alimento, dat van 26 tot 28 april 2021 plaatsvond. Op de agenda stonden interactieve online workshops over hot topics als duurzame verpakkingen, nieuwe ingrediënten en de rol van influencers. Voedingsprofessionals en jonge talenten gingen met elkaar in debat, en trendwatcher Tom Palmaerts schetste hoe jongeren vorm willen geven aan de voeding van morgen. Wij zetten de belangrijkste lessen op een rij.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine juni 2021
Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Future Food
Katleen Put | 23 juni 2021
Algorella 2
Een team van UC Louvain won de tweede prijs van de Food At Work Ecotrophelia Awards met Algorella,

Op zoek naar meer informatie over de Europese wetgeving? Ga dan naar onze gloednieuwe CSRD-kennishub op de Pantarein-website.

1. Hoofdrol voor technologie

De jongeren van vandaag kijken door een andere, geconnecteerde bril naar voeding. Ze omarmen nieuwe technologieën en innovaties, die in hun ogen vooral voordelen bieden. Slimme technologieën laten bijvoorbeeld toe om betere kwaliteitscontroles uit te voeren of bestellingen sneller te verwerken. Tijdens het Food Forward Festival brachten we onder meer een (digitaal) bezoekje aan voedingsbedrijf Upignac. Daar zorgen online monitoring- en sms-systemen voor een permanente kwaliteitsbewaking. Upignac investeert ook in automatisering: zo zal het orderpicken van kleine online bestellingen binnenkort volledig automatisch gebeuren, met kleine robots die de operatoren ondersteunen.

2. Gezond, lekker én makkelijk

Gezonde en lekkere voeding op grote schaal beschikbaar maken: dat is een hele uitdaging voor onze maatschappij. Maar voor het voedsel van morgen willen jongeren geen compromissen sluiten tussen smaak, gezondheid, duurzaamheid en gebruiksgemak. Fruit en groenten staan altijd bovenaan, maar jongeren vullen ze graag aan met lekkere, duurzame en makkelijke snacks, zoals groentecrackers of gezonde ontbijtrepen.

3. Duurzame oplossingen: yes we can

Jongeren beseffen maar al te goed dat er serieuze uitdagingen op ons afkomen op het vlak van milieu, klimaat, duurzame De nieuwe generatie jongeren zet onafhankelijkheid en flexibiliteit voorop. Dat betekent ook: voeding op maat van de verpakkingen, voedselverlies … Met creatieve oplossingen proberen ze die uitdagingen duurzaam en geïntegreerd aan te pakken. Ze bekijken bijvoorbeeld of ze van industriële voedselresten nieuwe producten kunnen maken. Zo kwam de Haute École Charlemagne haar Noobles voorstellen: energierijke noedels die gemaakt worden van graanrestjes uit Belgische brouwerijen. Een team van de KU Leuven ontwikkelde dan weer het eetbare rietje StrawBite als alternatief voor het vertrouwde plastic rietje.

4. Op maat van de klant

De nieuwe generatie jongeren zet onafhankelijkheid en flexibiliteit voorop. Dat betekent ook: voeding op maat van de gebruiker. Volgens trendwatcher Tom Palmaerts, keynotespeaker op het slotevent van het Food Forward Festival, zal bijvoorbeeld het aantal singles en alleenstaande ouders tegen 2030 nog toenemen. Dat zal een grote impact hebben op voedingsverpakkingen, want waarom zou je als single uitgebreid koken of een grote fles wijn opentrekken? De komende jaren mogen we in de winkelrekken dan ook meer voeding op maat van singles verwachten, zoals kant-en-klaarmaaltijden en wijn in blikjes.

5. Van reclamespots naar influencers

Hoe bereik je jongere generaties die geen tv meer kijken of magazines lezen, maar vooral op het internet leven? Steeds meer voedingsbedrijven vullen klassieke reclamecampagnes aan met influencer-marketing, omdat influencers een grote impact hebben op de meningen en het gedrag van hun volgers. Jongeren vinden influencers leuk, authentiek en geloofwaardig, en vertrouwen de boodschappen die ze brengen.

6. Think global, act local

De jonge generatie heeft een globale mindset, maar past die concreet toe op lokaal niveau. Nu gin-tonic bijvoorbeeld wereldwijd in opmars is als aperitief, kiezen jongeren liefst voor lokale gin, op basis van lokale grondstoffen. En groentechips maken ze lekker zelf van lokale paprika- en andere overschotten.

7. Nieuwe ingrediënten, van microalgen tot hennep

Nieuwe ingrediënten, van microalgen tot hennep Ingrediënten als kweekvlees, microalgen en insecten klinken nu nog ver-van-mijn-bord, maar nu steeds meer jongeren ervoor openstaan, kunnen ze op termijn het nieuwe normaal worden. Zo keurde Europa eerder dit jaar voor het eerst gedroogde meelwormen goed voor menselijke consumptie. Ook microalgen zijn in opmars als ingrediënt in tal van nieuwe voedingswaren. Ze worden vaak ‘het groene goud’ genoemd, omdat ze zoveel eiwitten en andere nuttige voedingsstoffen bevatten.

Ecotrophelia Awards: jongeren serveren de voeding van morgen

Acht studententeams van Belgische hogescholen en universiteiten namen in 2020 deel aan de Fevia Food At Work Ecotrophelia Awards. Met hun innovatieve, futureproof voedingsproducten maakten ze de inzichten van het Food Forward Festival tastbaar. Tijdens het slotevent van het festival werden de prijzen uitgereikt.

  • De hoofdprijs ging naar de Barry-ontbijtreep van de KU Leuven. In deze krokante en lekkere ontbijtreep zitten naast fruit vooral kikkererwten. De reep is 100 procent allergeenvrij: ze bevat geen gluten, noten, lactose of andere ingrediënten die allergische reacties kunnen uitlokken.
  • De Carroots-crackers van UC Louvain zijn lekkere, hypernutritionele en lokale crackers die alle aanbevolen voedingstoffen voor een tussendoortje bevatten. Ze worden gemaakt met fruit en groenten uit de biologische landbouw en uit de plaatselijke groenteteelt.
  • De Noobles van de Haute École Charlemagne zijn energierijke en natuurlijke noedels die gemaakt worden van graanrestjes uit Belgische brouwerijen. De deegwaren zijn van nature rijk aan vezels en eiwitten en worden verrijkt met calcium en omega 3. Zo vormen ze een lekker en duurzaam product voor sporters.
  • Het eetbare rietje StrawBite, ontwikkeld door een team van de KU Leuven, is een alternatief voor het vertrouwde plastic rietje. Het functioneert perfect, en als je glas leeg is, heb je nog een leuke en lekkere snack. Zo’n concept vraagt wel om samenwerking doorheen de hele voedingsketen, van grondstoffen tot horeca.
  • Een team studenten van de Haute École Charlemagne maakte duurzam gin van lokale grondstoffen. De Malva Gin is een ecologische gin op basis van erwtjes, in plaats van de granen die meestal gebruikt worden om gin te distilleren. Hij wordt gemaakt met bloemenaroma’s en heeft daardoor een paarse kleur, die roze wordt als je er tonic bij doet.
  • De nieuwe Pops van de KU Leuven zijn duurzame, lekkere en lokale chips. Ze worden op een innovatieve manier bereid, via extrusie, waardoor de smaak beter is dan bij traditionele groentechips. Doordat ze niet gefrituurd worden, ligt het vetgehalte ook lager. De snack bestaat bovendien voor 20 procent uit lokale paprikaoverschotten.
  • Een team van UC Louvain won de tweede prijs van de Food At Work Ecotrophelia Awards met Algorella, een originele pestosaus op basis van noten en chlorella. Dat laatste is een microalg die via symbiose vitamine B12 produceert.
  • Bij Thomas More kozen ze tot slot voor GreenCrumbs: een veelzijdig deegproduct op basis van plantaardige eiwitten zoals hennep, rijstmeel, kikkererwten en spirulina. De GreenCrumbs moeten maar 7 minuten koken en kunnen in verschillende types maaltijden gebruikt worden, van frisse salades over warme maaltijden tot desserts.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!